Актуална информация за епидемичната обстановка на 13.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 13.03.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 118,2 милиона души, от които 2,6 милиона са починали. Според университета „Джонс Хопкинс" над 119 милиона души са се заразили в света, над 2,64 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити 29,3 милиона заразени. Бразилия е на второ място (11,363 милиона), на трето - Индия (11,333 милиона). Повече от 4 милиона заразени са открити и във Франция.

На международното партньорство ACT Accelerator, стартирано от Световната здравна организация преди почти година за борба с пандемията COVID-19, не му достигат повече от 22 милиарда долара финансиране, заявиха от СЗО.

Властите в Рио де Жанейро затягат ограничителните мерки, наложени поради разпространението на коронавируса. Ограниченията включват забрана за излизане по улиците през нощта (комендантският час е в сила от 23,00 до 05,00) и затваряне на ресторанти и барове след 23,00 ч. В разрешеното време заведенията за обществено хранене трябва да бъдат пълни само наполовина.

Няколко държави от Европейския съюз призоваха едновременно за смекчаване на ограниченията за входящ туризъм, наложени от властите на ЕС във връзка с пандемията COVID-19, съобщава Bloomberg, позовавайки се на дипломатически източници.

Събеседниците на агенцията не уточняват за кои държави става въпрос, но това са  държави, в чийто живот туристическата индустрия играе важна роля. По-специално се предлага да се пускат в ЕС туристи, които имат отрицателен тест за коронавирус, които са се възстановили от инфекцията или са били ваксинирани срещу нея.

Всички търговски и развлекателни центрове са затворени в Сърбия този уикенд. Тяхната дейност е спряна с решение на кризисния щаб за борба с коронавируса при правителството на републиката.

Италия ще въведе национален локдаун за Великденските празници, за да се справи с новите огнища от коронавирус и хоспитализации. Това се посочва в проектоуказа на правителството, съобщава Ройтерс. Магазините, които не са специализирани за стоки от първа необходимост, ще бъдат затворени в цялата страна от 3 до 5 април. В тези дни на италианците ще бъде разрешено да напускат домовете си само с цел работа, по здравословни причини или поради извънредни ситуации.

Президентът на Танзания Джон Магуфули, който се присмиваше на пандемията от COVID-19 и защитните мерки, изчезна от публичното пространство и не се знае къде е от три седмици, писа „Файненшъл таймс". По думите на лидера на танзанийската опозиция Тунди Лису 61-годишният държавен глава се намира в кенийска болница, където е в критично състояние заради коронавируса и проблеми със сърцето.

У нас:

България спазва европейските правила и няма да допуснем политически спекулации или геостратегически интереси да пречат на ваксинационната кампания у нас.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Кюстендил. Премиерът посочи, че на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), съобщиха от Министерски съвет.
 

Новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа са 3159. Положителни са 18,4% от направените 17 161 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.

Най-много са новите случаи в София - 841, следват областите: Бургас - с 294, и Пловдив - с 243 новоинфектирани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: