Сигнал за корупция за $2,3 млн. около Летните олимпийски игри в Токио

Сигнал за корупция за $2,3 млн. около Летните олимпийски игри в Токио Снимка: asahi.com

Френски прокурори разследват японски бизнесмен и бивши членове на МОК за корупция
Корупционен скандал внесе съмнение в легитимността на избора на Япония за домакин на Летните олимпийски игри 2020. Олимпиадата в Токио бе отложена с една година заради пандемията. 

Харуки Такахаши, бивш директор в рекламна агенция Dentsu Inc., призна, че е подарявал дигитални камери и часовници на членове на Международния олимпийски комитет (МОК). Компанията е управлявала договор за 8,2 млн. долара във вразка с кандидатурата на Токио за Олимпийските игри.  

“Не си тръгваш с празни ръце. Това е здрав разум”, каза Такахаши пред Reuters, коментирайки подаръците за разследвания бивш член на МОК Ламин Диак и сина му Масата Диак. 
Стойността на един от подаръците, часовник Seiko, причислен от Такахаши към категорията “евтини”, е на стойност от 46 000 долара. 

Висш служител от Японския олимпийски комитет, отговарящ за кандидатурата на Токио, разкри, че “хубавите” часовници се раздавали по време на събития, организирани като част от кампанията на Токио за домакинството на игрите.
Сумата, с която Такахаши е разполагал по време на кампанията за “работни срещи и вечери”, го прави най-високо платения служител на Токио 2020. Такахаши признава, че е потърсил подкрепата на Ламин Диак за кандидатурата, но подобно на Диак и сина му, Такахаши отрича всякакви обвинения за корупция и извършване на незаконни дейности.

МОК няма забрана за подаръци, не съществува и ограничение за максималната им стойност. В сътрудничество между френските прокурори и японското правителство бяха разкрити архиви на банкови преводи, които би трябвало да покажат дали Японският олимпийски комитет е платил 2,3 млн. долара, минали през сингапурски констултант, за осигурявяне на подкрепата на Диак.

Френските прокурори са повдигнали и друго обвинение към бившия член на МОК за взет подкуп в размер на 2 млн. долара, с цел осигуряване на успешната кандидатура на Рио де Жанейро за Летните олимпийски игри през 2016 г. 
Адвокатът на Диак съобщава, че клиентът му не е получавал пари от никого с цел манипулиране на избора на домакин на Олимпийските игри.

В разследването е замесен и бившият член на МОК и председател на Японския олимпийски комитет, Цунеказу Такеда. Той напусна постовете си през 2016 г. след подобен корупционен скандал. 
Такеда е заподозрян за подпомагане на плащанията към сингапурския консултант, играещ ролята на посредник между Японския олимпийски комитет и Ламин Диак. 
Цунеказу Такеда отрича извършването на всякакви престъпления и твърди, че е вярвал в легитимността на плащанията, използвани за нуждите на лобизма. Адвокатът на Такеда съобщи, че клиентът му не е инструктирал Такахаши да лобира, използвайки Диак, и никога не е чувал за размяна на подаръци между двамата.

Тепърва предстоят още много разкрития и новини относно съдбата на отложените за 2021 г. Летни олимпийски игри в Токио.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: