Екопротест настоява за трайно решение за застрояването на Черноморието

Екопротест настоява за трайно решение за застрояването на Черноморието

Конкретният повод за протест отново е казусът "Камчийски пясъци"

Две екологични организации - Коалиция „За да остане природа в България” и Инициативата „Зелени закони”, организират протестни прояви срещу застрояването по Черноморието, съобщава БНР. Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство. Три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, с която еколозите поискаха трайни решения за справяне с незаконното строителство, няма развитие по въпроса.  

Акции ще се проведат в София, Пловдив и Русе. Основните искания на еколозите са нов вариант на заповедта, който да включва забрана за строителство, както и разваляне на т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци. В София шествието ще тръгне в 18 часа от паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша“ към Министерски съвет. Крайната му точка е Орлов мост.  

„Продължава да виси заплахата за застрояване на Камчийски пясъци. Това е един от поводите за протестите тази вечер – настояваме този казус да бъде решен веднъж завинаги и най-големият дюнен комплекс в България, едно от най-красивите места по българското Черноморие, да бъде запазено, да бъде върнато като държавна собственост. Дюните отново да станат дюни, да придобият статут на дюни, а горите да си останат гори“, коментира пред БНР Иван Радев от Инициативата „Зелени закони“. 

„Става дума за много големи финансови интереси. Заменени там са над 4 хиляди декара дюни и гори. Общата площ на тези заменки е над 4 хиляди декара и се намират на едно изключително привлекателно място – това е най-дългият плаж в България“, допълни той. 

Протестът не е само за Камчийски пясъци, уточни Иван Радев. Природозащитниците настояват управляващите от ГЕРБ да спазят даденото обещание да се наложи забрана за застрояване на първа линия по морето и извън населените места. В местността Поляните до Синеморец, едно от последните останали незастроени места по Черноморието, вече има започнати строежи и издадени разрешителни, даде друг пример Радев.  
Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа припомня и други казуси, чието решение не търпи отлагане: „Да се направи една обща карта, която да включва всички дюни по нашето крайбрежие, да се премахне строежът на Алепу“. 

Настояваме да бъде изпълнено обещанието на ПП ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм", заявяват природозащитниците. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: