Актуална информация за епидемичната обстановка на 05.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 05.03.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

От събота на обед до понеделник в 6 часа сутринта в Сърбия ще работят само магазините за храна, аптеките и бензиностанциите.

2021 г. ще бъде поредната година с пандемия от  COVID-19 и разпространението на коронавируса няма да спре тази година. Пандемията ще приключи едва в началото на 2022 г., заяви ръководителят на европейския отдел на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге в интервю за Die Welt.

ЕС въвежда „зелени паспорти“, както ги нарича председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това ще бъдат лични електронни сертификати, които ще съдърждат следната информация за притежателите им:

   Данни за ваксинация срещу COVID-19;
   Информация за тестове за коронавирус за тези, които не са имали време да се ваксинират;
   Информация за оздравяване от COVID-19.

Както отбелязва Европейската комисия, целта на въвеждането на сертификатите е да се възстанови свободата на движение в рамките на ЕС. Предполага се, че след като са получили гаранции, че гражданите са били ваксинирани срещу коронавирус или са го преболедували, държавите вътре и извън асоциацията ще могат да премахнат ограниченията за влизане.

В Чехия задължително тестване за коронавирус веднъж седмично трябва да се извършва в предприятия с повече от 50 служители.

Германия одобри употребата на ваксината на AstraZeneca и при хора над 65 години. Два дни по-рано това направи и Франция. Разрешението на ниво ЕС е за всички над 18-годишна възраст.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е започнала процедура по оценка на руската ваксина „Спутник V".

Италианското правителство съобщи, че отлага за есента планираните за лятото местни избори, включително за кметове на големите градове, заради продължаващата епидемия, предаде Франс прес.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 114,8 милиона души, от които 2,5 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 115,6 милиона души, над 2,56 милиона са починали.
Лидер по брой потвърдени случаи е САЩ, където са открити 28,8 милиона заразени. На второ място е Индия (11,1 милиона), на трето - Бразилия (10,7 милиона), на четвърто - Русия, на пето - Великобритания (4,2 милиона). Повече от 3 милиона заразени са открити също във Франция и Испания.

Пандемията на коронавируса доведе до икономически спад, който засегна повече жените, отколкото мъжете. Това са заключенията, до които са стигнали експертите на одиторската мрежа на PwC. Проучването е установило, че равнището на безработица при жените се е повишавало по-бързо от общото ниво на безработица по време на пандемията. Освен това жените са изложени на по-висок риск да загубят работата си.

Групата експерти от Световната здравна организация (СЗО), която разследва произхода на коронавируса SARS-CoV-2 в Ухан, Китай, не публикува междинен доклад за пътуването. СЗО предложи да изчака пълния доклад.

Италианските власти блокираха износа за Австралия на голяма пратка коронавирусна ваксина, разработена от британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca. Италианското външно министерство заяви, че е предприело тази стъпка поради продължаващия недостиг на ваксини в Европа, както и поради забавяне на доставките на AstraZeneca.

У нас:


От 8 март спира плановият прием в болниците в София, в Плевен - също.

Всеки български гражданин, който желае да се ваксинира срещу COVID-19, вече има възможност да попълни електронно своята заявка за предпочитана ваксина, място и час на имунизацията.

Това стана възможно, след като „Информационно обслужване“ АД разработи за по-малко от месец онлайн базирана платформа, която е част от Националната здравно-информационна система, съобщиха от пресслужбата на българския национален системен интегратор на държавната администрация.

В три от петте дни от началото на март Единният информационен портал отчита над 2000 случая на новозаразени от COVID-19. За изминалото денонощие има 2198 нови случая (6121 PCR и 6046 антигенни). Това показва отново много висок процент положителни тестове - 18%. Най-много нови болни бяха отчетени на 2 март (2588), а на 3 март те бяха 2403.

Във Враца предпазните маски стават задължителни на открито, но само на места, където има струпване на хора - пазари, тържища, изложения и т.н. Забраняват се свижданията в болнични заведения. За отсъствие от училище пък вече ще е необходимо само писмено уведомление от родителите. Тези мерки ще са в сила до 18 март. В последните 2 седмици броят на заболелите в града наближава 450 на 100 000 души.

Преди това и Кюстендил бе въвел задължително изискване за носене на маски на открито, като то в момента важи до 7 март, но се очаква срокът да бъде удължен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: