Кои са картините с малък размер и голямо значение?

Кои са картините с малък размер и голямо значение? Снимка: www.5new.org

5new започна пореден търг с нови 25 творби на български и чуждестранни художници

Търгът на тема „Малки картини“ вече започна и очаква ценителите на изкуството до 7 март на страницата www.5new.org.

Този месец отправихме предизвикателството към Емануела Ковач, Силвия Радева, Венелин Шурелов, Ален де Вато и Самюел Кюйпер. Те подготвиха завладяващи истории, които да ви отведат на пътешествие в страната на сбъднатите мечти и да ви донесат дълбок смисъл и прозрения. (А освен че се побират в джоба ви, малките картини няма и да му натежат много.)

Всеки от художниците представя своята визия за значимия образ на малката творба. Емануела Ковач споделя и много повече във видео материалите, които събрахме от краткото ни гостуване в нейното ателие. Тя ни разказа тайните и тънкостите около печатните техники и ни показа още много от възможностите на малкия формат. Гледайте цялата среща в нашия Youtube канал.

Серията от графики, които Ковач ни повери за търга, хващат зрителя здраво за душата и го превеждат през простотата на космическата тишина, понякога леко, но прецизно разкъсвана от явления и смущения в материята. Всичко това е заключено зад прецизната техника на графиката и единственият начин да бъде освободено е чрез въображението на новия притежател. 

SILVIYAR (Силвия Радева) се включва с една от последните си серии, изработени с акрил върху случайно намерени парчета дърво. След първото откритие, художничката започва целенасочено да развива този мотив на рисуване не върху стандартната канава, а именно върху тези неправилни природни форми. В пълен синхрон с природния елемент са и самите заглавия на творбите – полумагически, полумедитативни, в тях има нещо лично и загадъчно.  

Историята на Венелин Шурелов е комична, но и поучителна. „Машината за рисунки“ (художествен проект на художника от 2005 г.) е избълвала една фантастична колекция от 8 рисунки, от която ние подбрахме 5. „Панаирният характер“, както сам го описва авторът на творбата „Машина за рисунки“, ражда тези малки образи (формат А6), които ние днес разглеждаме като отделни независими творби. Но както дървото е с корен, така и тези картини имат своя специален произход от „Машината“. Зад машината, разбира се, стои художникът – освободен от егото и високия престиж. Художникът се радва на своите творения, когато те станат истинско признато изкуство в ръцете на публиката. Всяка от рисунките има свой собствен живот и се радва на свое собствено място под слънцето, но все пак за запалените колекционери можем да предложим историята в пълния ѝ облик. 

Очаквайте скоро в канала ни в Youtube целия разказ за творбата „Машина за рисунки“ на Венелин Шурелов.

Другите двама автори, които подбрахме за търга „Малки картини“, не са известни в България и по никакъв начин не са свързани с нашата култура и традиции. Въпреки това те споделят същите човешки емоции и вълнения – от вглеждането в себе си, до вглеждането в природата. Всеки аспект от тяхната работа е посветен на темата за човешкото и човещината. Ароматът на хубавото френско червено вино контрастира с притеснената и разтревожена душа, цветната четка контрастира с тънката прецизна черна линия на сухата игла. Повече за Ален де Вато и Самюел Кюйпер, както и портфолиата на всички художници, ще намерите в техните персонални страници на нашия сайт.

5new.org очаква всички любители и колекционери на изкуството още тази седмица да се включат във вълнуващото приключение и да се насладят на близостта с него. Предложенията са достъпни на сайта и време за размисъл на коя картина да подарите сърцето си имате до 7 март, когато ще стане ясно кой за какво е успял да се пребори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: