Актуална информация за епидемичната обстановка на 04.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 04.03.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 114,4 милиона души, от които 2,5 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 115,1 милиона души, над 2,5 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са заразени 28,7 милиона души. На второ място е Индия (11,1 милиона), на трето - Бразилия (10,6 милиона), на четвърто - Русия, на пето - Великобритания (4,2 милиона). Повече от 3 милиона заразени са открити също във Франция и Испания.

Периодът на самоизолация през пролетта на миналата година поражда негативни спомени у 54% от анкетираните, други 17% го оценяват положително, а 24% - неутрално, следва от резултатите от проучване на Superjob. В същото време при 8% от анкетираните локдаунът е предизвикал ужас и страх, у 4% - безпокойство и тъга, по 3% заявяват гняв и съжаление за изгубеното време.

В ЕС се забавя процесът на договаряне на единни сертификати за преболедували и ваксинирани, това може да застраши поредния туристически сезон, пише Bloomberg. СЗО засега не препоръчва въвеждането на паспорти за ваксинация.

Гърция отново затяга противоепидемичните мерки и удължава карантината в някои райони заради увеличения брой на заболели от коронавирус, предаде Би Ти Ви. До 16 март например бе удължена карантината в област Атика, която включва и столицата Атина.

Германия удължава карантинния режим до края на март, но властите се договориха да започнат облекчаване на ограниченията по-рано, ако епидемиологичната ситуация позволява, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Чешкият президент Милош Земан се обърна към китайския президент Си Дзинпин с искане да предостави на страната ваксина срещу коронавирус, разработена от китайската компания Sinopharm. Китайската страна се съгласи. В края на февруари Земан обяви, че е отправил подобна молба до руския президент Владимир Путин. Тогава обаче Москва предупреди, че съществуващите мощности за производство на ваксини може да не са достатъчни за всички.

Чехия отправи молба за помощ към Германия и други европейски държави заради препълнените си болници с пациенти с коронавирус, предаде „Асошиейтед прес.

Страната е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави в ЕС, в която броят на новите случаи на COVID-19 постоянно нараства заради по-заразния британски вариант на вируса.


У нас:

„За последната седмица прави впечатление една положителна тенденция, а именно, че броят на излекуваните е 2 пъти по-малък от броя на потвърдените случаи в сравнение с предходната седмица, където броят на излекуваните беше три пъти по-малък. Това е една положителна тенденция, която отчитаме за реално справяне с пандемичната ситуация.“ Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на премиера Борисов по време на днешното правителствено заседание.

От 17 ч. днес всеки български гражданин ще може да си запази час за ваксина срещу COVID-19 в избран от него ваксинационен център в страната. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който днес, заедно с „Информационно обслужване АД, направиха демонстрация на електронния регистър, който дава тази възможност.

1154 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 19% от направените 6182 теста.

В болница се лекуват 5093 пациенти, от които 425 са в интензивни отделения. Като излекувани за 24 часа са отчетени 589 души, починали са 22.

През последното денонощие са ваксинирани 4397 души и така общият брой на поставените дози става 248 169.

Въпреки увеличението на случаите не се предвижда затягане на мерките. Очаква се отново да заработят зелените коридори, след като следващата седмица отново получим ваксини.

Трябваше да се обяснява на хората защо да се ваксинират и колкото и гадно да звучи, противните мнения трябваше да бъдат потискани“, коментира по БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас днес се върнаха присъствено в училище, а 5-и, 10-и и 11-и клас си остават в къщи. Те от 2 март отново се обучават дистанционно.

Тази седмица трябва да бъде взето решение и за пролетната ваканция на учениците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: