Над 71 милиона лева са преведени на тютюнопроизводителите

Над 71 милиона лева са преведени на тютюнопроизводителите Снимка: pixabay

„Ще продължим да подпомагаме тютюнопроизводителите. Поредната финансова подкрепа за сектора вече стартира“

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Преди два дни Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 71 милиона лева по схемата за преходна национална помощ за тютюн. Финансовата подкрепа е изплатена на близо 40 000 земеделски стопани, съобщи правителственият пресцентър.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева информира, че от 15 март за първи път българин ще оглави Европейската браншова организация на тютюнопроизводители и преработватели в лицето на Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Финансовата помощ от над 71 милиона лева е изплатена за Кампания 2020 на производителите, които са отглеждали сортовите групи „Каба Кулак“, „Бърлей“, „Виржиния“ и „Басми“ през референтния период 2007-2009 г. Право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през поне една от годините, включени в референтния период 2007-2009 г. Продукцията им следва да е изкупена и премирана по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: