Производителите на тютюн ще получават помощ и през следващите две години

Производителите на тютюн ще получават помощ и през следващите две години Снимка: Пресцентър МЗХГ

Плащанията се извършват ежегодно през пролетта.
Тютюнопроизводителите ще получават средства по преходната национална помощ и през следващите две години.  Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща с тютюнопроизводители в град Харманли, съобщи пресцентърът на МЗХГ. Министърът уточни, че през последните осем месеца екипът на МЗХГ е възобновил дебата за запазване на преходната национална помощ.

 „Страната ни успя да убеди останалите страни членки на ЕС да ни подкрепят. Така защитихме преходната национална помощ, която е основно за тютюн. Към момента преходният период се очертава да бъде две години, а именно 2021 г. и 2022 г. По този начин, макар и намаляващи, тези плащания ще бъдат предоставени на производителите на тютюн“, каза тя.

Танева припомни, че субсидиите за тютюнопроизводство са на база референтните стойности за 2009 г. и уточни, че страната ни е поискала промяна на референтния период, но ЕК е отказала.

Плащанията на тютюнопроизводителите се извършват ежегодно през пролетта. Тази година за първи път те бяха изплатени още през месец февруари

Както тази година платихме помощта най-рано от всички предходни, в този график ще работим и за следващата 2021 г. В началото на месец февруари 2021 г. ще може да очаквате това плащане“, допълни още тя.

Десислава Танева уточни, че извън преходната национална помощ, тютюнопроизводителите са допустими бенефициенти и по директните плащания.

„След 16 октомври по индикативния график, който е качен на сайта на ДФЗ, производителите ще получат увеличение на директните плащания по всяка от схемите, по които кандидатстват, средно с 9% за мерките, които са за плащанията на площ. За бенефициентите по обвързаната подкрепа увеличението ще бъде средно с 13%. Увеличението е за тези направления, за които не са достигнати количествените лимити“, коментира тя.

Министър Танева припомни, че заради епидемичната обстановка тютюнопроизводителите в страната ще бъдат подпомогнати и по извънредната мярка COVID, която бе програмирана по предложение на България. Подкрепата за сектора попадна в обхвата на подмярка COVID-2, която е за един постоянно зает. 

„Това стана по искане на ЕК, тъй като трябваше да защитим за всеки отрасъл какъв е спадът на реализация на продукцията вследствие на пандемията“, каза още тя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: