Милиардерът Марк Кубан заяви, че „златото е мъртво“

Милиардерът Марк Кубан заяви, че „златото е мъртво“ Снимка: pixabay

Собственикът на баскетболния клуб „Далас Маверикс" обясни на шефа на Euro Pacific Capital Питър Шиф в какво благородният метал отстъпва на криптовалутите

Златото никога няма да се промени, така че то умира като средство за инвестиране и спестяване, твърди милиардерът и собственик на баскетболния клуб „Далас Маверикс" Марк Кубан. В същото време криптовалутите продължават да се развиват, появяват се нови приложения, те стават все по-добри, по-бързи и по-евтини, обяснява Кубан.

Той отговори на реплика на критика на цифровите пари и ръководител на Euro Pacific Capital, Питър Шиф.

Поздравления за онези, които са купили рано биткойн и са надули цената му. Успешно вкараха Wall Street в тази ситуация. Когато за първи път чух за биткойн, не мислех, че интелигентните инвеститори ще бъдат достатъчно глупави, за да го купят. Сгреших“, написа Шиф.

Кубан отговори, че котировките на златото са също толкова изкуствено завишени, колкото и криптовалутите. Според милиардера обаче, ако от благородния метал може да се направи пръстен, то Bitcoin и Ethereum са технологии, които могат да осигурят плавен трансфер на средства и могат да се използват в неограничен брой различни видове приложения както за бизнес, така и за лично ползване.

Не забравяйте, че златото е средство за спестяване, основано на технологии. От кирки и лопати до добив на злато, които продължават да се подобряват. Този, който е успял да използва най-ефективно съвременните технологии за добив, получава най-високата награда. Подобно на криптовалутите днес. Златото е мъртво, време е да продължим напред”, написа Кубан.

Собственикът на баскетболния клуб „Далас Маверикс" невинаги е заемал тази позиция. Преди това той беше силно критичен към цифровите пари, особено към биткойните.

Например през декември 2019 г. той написа, че биткойнът е безполезен, за разлика от златото, което може да се използва за създаване на електроника или бижута. А през септември същата година милиардерът каза, че е по-добре да инвестираме в банани, отколкото в криптовалута, тъй като те могат да се ядат, за разлика от цифровите пари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: