Евробанката дава 60 млн. евро на Еврохолд за придобиването на ЧЕЗ

Евробанката дава 60 млн. евро на Еврохолд за придобиването на ЧЕЗ Снимка: ЕБВР

Цялата сума на проекта възлиза на 525 млн. евро, само по сделката за купуването на чешкото дружество са необходими 335 млн. евро

Заем до 60 млн. евро на Източноевропейска електрическа компания B.V., изцяло притежавано дъщерно дружество на Еврохолд България АД, разрешава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Съобщението е от главния офис на институцията в Лондон.

Средствата са предназначени за финансиране на покупката на активите на чешката група ЧЕЗ в България от Еврохолд, както и за програмата за надстройка на цифровизацията и разпределението на мрежата на ЧЕЗ Разпределение България АД.

Източноевропейската електрическа компания B.V. е дружество със специално предназначение, регистрирано в Нидерландия, изцяло собственост на Еврохолд България АД и създадено за целите на това придобиване, се казва в съобщението.

Общата стойност на проекта възлиза на 525 млн. евро, като 335 млн. са за придобиването от Еврохолд на акциите на ЧЕЗ Груп в ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Електро, ЧЕЗ Трейд, ЧЕЗ ИКТ, Проект за свободна енергия Орешец, Бара Груп и ЧЕЗ България (наречени в договора „ЧЕЗ субекти“). Общият пакет за придобиване и капиталово финансиране ще включва комбинация от повишаване на собствения капитал, предпочитан капиталов инструмент и основен заем, синдикиран на търговски банки.

„Банката ще подкрепя ЧЕЗ Разпределение за разработване и прилагане на управление на климата и капацитет за отчитане чрез установяване на мерки за управление, стратегия, практики за управление на риска и оповестяване в съответствие с препоръките на специален план за действие и на Работната група по финансовите оповестявания, свързани с климата“, се казва още в съобщението от Лондон.

Сделката за придобиване на 67% от активите на чешката електрическа компания от Евроход на практика бе финализирана в началото на годината, когато Koмиcиятa зa eнepгийнo и вoднo peгyлиpaнe (KEBP) paзpeши нa бългapcĸото дружество дa пpидoбиe aĸтивитe нa ЧEЗ Paзпpeдeлeниe в Бългapия. C това peшeниe пaднa и пocлeднaтa пpeчĸa пpeд изтeглянeтo нa ЧEЗ oт Бългapия.

Paзpeшeниe зa дългooчaĸвaнaтa cдeлĸa пpeз oĸтoмвpи 2020 г. дaдe и Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa. 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: