Сертификати за ваксинация ще се въведат в Европейския съюз

Сертификати за ваксинация ще се въведат в Европейския съюз Снимка: скрийншот Yotube

Всеки ден стотици хиляди жители на ЕС се ваксинират срещу коронавируса

На тях трябва да им се издават или удостоверения, или паспорт, или  единен сертификат, за да могат да преминават през границите без риск от разпространение на заразата, съобщи Euronews..

Това решиха в четвъртък лидерите на Европейския съюз, от името на които говори в Брюксел председателят на Европейската комисия:

Що се отнася до времевата рамка, техническото развитие ще отнеме три месеца, т.е. имаме нужда от най-малко три месеца, за да създадем система на европейско ниво, която да работи във всички страни“, каза Урсула фон дер Лайен и допълни: „Европейската комисия има много работа на европейско ниво и много техническа работа за държавите-членки на национално ниво".

Сертификатът трябва да съдържа информация за ваксинацията и наличието на антитела, както и отрицателния резултат от PCR теста. 

Директорът на института Bruegel в Брюксел припомня, че такива документи вече се издават:

Вече имаме ваксинационни пропуски, за да пътуваме до страни, където се изискват ваксинации, като например за жълта треска. Така че, да, може да се наложи да коригираме малко тези пропуски за текущата пандемия, но в крайна сметка това не е толкова трудно, това е нещо много просто и трябва да се направи", каза Гунтрам Улф.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: