Япония отвори оризовия си резерв

Япония отвори оризовия си резерв

Решението е обвързано с условието хранителната помощ да се използва за деца

Японското правителство освободи ориз от резерва на страната, след като търсенето на хранителни помощи скочи на фона на загубата на все повече работни места. Това съобщава агенция Reuters, цитирана от БТА. Решението на правителството да освободи ориз от резерва за благотворителност обаче е обвързано с условието хранителната помощ да се използва за деца, което според активисти ограничава ефекта от мярката и затова правилата трябва да бъдат смекчени. 

"По закон сме задължени да използваме резерва само при недостиг на предлагането на пазара или за целите на "хранително образование", т.е., не можем да го използваме за социални цели", обясни представител на министерството на земеделието, горите и риболова. В САЩ и някои европейски страни правителствата активно подкрепят хранителните банки чрез различни програми. В Япония обаче министерството на земеделието, горите и риболова няма нито правомощията, нито бюджета да се бори с глада, посочи служител на ведомството. 
Властите предоставят известни количества за училищата безплатно, но това се опредлея като "хранително образование", чрез което на децата да бъде обяснена значимостта на ориза за японската култура. 

Пандемията извади на показ често пренебрегвания проблем с бедността в Япония, която е третата по големина икономика в света. Търсенето на хранителни помощи скочи повече от два пъти спрямо предпандемичните нива, макар че получаването на социални помощи в Страната на изгряващото слънце е свързано с тежка социална стигма, което разубеждава много хора да потърсят помощ от хранителните банки, отбелязва Ройтерс. През 2020 година средният брой свободни работни места отбеляза най-голям спад от 45 години, а безработицата се повиши за първи път от 11 години. 

Япония прие политиката на поддържане на оризов резерв за извънредни случаи, след като лоша реколта през 1993 година причини остър недостиг на основната храна в японската кухня. 
В хранилища от цялата страна се поддържат запаси от около 1 милион тона ориз, като по-старите резерви се продават за фураж. Японците консумират около 8,5 милиона тона ориз годишно, което нарежда страната на девето място в света по потребление на зърнената култура. Хранителните банки от години лобират пред правителството, опитвайки се да го убедят да им предостави част от ориза в резерва. Това обаче е невъзможно заради законовите изисквания. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: