Глобален дефицит на ориза очакват анализатори

Глобален дефицит на ориза очакват анализатори Снимка: https://pixabay.com/

Глобалният недостиг на ориз през тази селскостопанска година може да достигне 8,7 милиона тона, прогнозират анализатори от Fitch Solutions

Това е най-големият дефицит за последните 20 години от селскостопанската 2003/2004 година, когато достигна 18,6 млн. тона.

Неблагоприятните климатични условия в страни производителки като Китай и Пакистан ограничават предлагането на ориз на световния пазар. Освен това оризът стана по-привлекателна алтернатива след значително покачване на цените на други основни зърнени култури след избухването на конфликта в Украйна през февруари миналата година, което увеличи търсенето му, обяснява Чарлз Харт, стоков анализатор във Fitch Solutions.

На глобално ниво най-очевидната последица от глобалния недостиг на ориз бяха и продължават да бъдат цените, които са най-високи от десетилетие“, каза той пред CNBC.

Според него основният фактор за поскъпването е забраната за износ на натрошен ориз през септември миналата година.

Потребителите на ориз в света са над 3,5 милиарда души, като 90% от тях са в Азиатско-тихоокеанския регион.

Очаква се цените да останат близо до настоящите върхове до 2024 г., се казва в доклад на Fitch Solutions. Средната цена на ориза от началото на тази година е 17,3 долара за 100 фунта (45,4 килограма).

„Като се има предвид, че оризът е основна храна в много азиатски страни, неговата цена е основен определящ фактор за инфлацията на храните и продоволствената сигурност, особено за най-бедните домакинства“, каза Харт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: