Тъкани, унищожаващи вируси, поставят в обществения транспорт във Франция

Тъкани, унищожаващи вируси, поставят в обществения транспорт във Франция Снимка: pixabay

Този самопочистващ се антимикробен продукт, разработен от френска компания, е способен да унищожава вирусите при контакт със светлина.

Иновативната тъкан, способна да убие 99,99% от микробите и бактериите, включително коронавируса, е произведена от френска фирма, съобщава Le Figaro. С нея вече са оборудвани някои влакове в метрото на Лион, както и автобуси в градския транспорт на Париж.

От компанията твърдят, че са разработили тази материя още преди пет години, като целта е била да получат тъкан, която се самопочиства. Действието й се основава на минерал, представен в течна форма, с който се импрегнира кадифе. При появата на естествени или изкуствени ултравиолетови лъчи той се активира и създава окислителен процес, който убива органичните молекули за една минута. Вътрешните тестове на компанията са потвърдени и от независима лаборатория. "В допълнение към ефективността си върху покрити повърхности, тъканта частично обеззаразява и околния въздух”, обяснява представител на фирмата.

Докато в началото на пандемията имаше голям страх, че заразяването с COVID-19 може да стане чрез докосване на повърхности, сега изследванията дават много по-успокояващи резултати. „Рискът от предаване на заразата чрез неодушевени повърхности е много нисък и само в случаите, когато заразен човек кашля или киха върху някаква повърхност и друг докосне тази повърхност до два часа след това, може евентуално да се стигне до заразяване“, коментира Емануел Голдман, професор по микробиология.

Освен антибактериалните и самопочистващи свойства на тъканта, от компанията производител искат да оценят и нейната хидрофобност, тоест способността ѝ да не абсорбира вода, както и устойчивостта ѝ на вандализъм като разкъсвания. Резултатите от експеримента в обществения транспорт във Франция се очакват през май 2021 г., а за втората половина на годината е планиран и втори експеримент с подобни тъкани от австрийска и швейцарска компании.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: