Австрийските фирми у нас планират запазване на служителите си

Австрийските фирми у нас планират запазване на служителите си Снимка: pixabay.com

Предвидимата икономическа политика тази година е на първо място сред изискванията на бизнеса, показва ежегодното проучване на посолството

В година на пандемия очаквано е 63% от работещите в България австрийски фирми да усетят влошаване на икономическия климат и само 16% да се надяват състоянието им да се подобри през следващите 12 месеца.

Такава нагласа показва проведеното за поредна година проучване сред австрийския бизнес в България за инвестиционния климат в страната, организирано от Advantage Austria/Австрийско търговско представителство сред 94 фирми. 

Годишна анкета сред австрийския бизнес в България

Резултатите бяха представени онлайн от Улрике Щрака, търговски съветник в австрийското посолство и ръководител на Advantage Austria в България на събитие, на което присъстваха представители на австрийски компании в България, които споделиха своя опит от последната година и прогноза за пазара през 2021г. 

                    В кои обасти австрийските фирми биха искали подобрения

Оборотът на 55% от фирмите е намалял и само 30% очакват той да нарасне през тази година. В същото време въпреки трудностите през 2020 г. 75% от компаниите, работещи тук, са запазили служителите си, а при 12% е имало и нови назначения

За 2021 г. 91% планират запазване на персонала и откриване на още работни места. За предстоящите 12 месеца 25% от очакванията са за нови инвестиции. 

В предишните години борбата с корупцията и престъпността, както и правната сигурност бяха сред основните искания на бизнеса към правителството. През 2020 г. обаче предвидимата икономическа политика излезе на първо място пред другите споменати теми. 

Сред важните теми, свързани с пазара, на първо място се споменава липсата на квалифицирана работна ръка, въпреки че поради пандемията през 2020 г. беше по-лесно за фирмите да намерят служители, които да обучат. На второ място е по-добрата инфраструктура, която би допринесла за подобряване на бизнес климата. 

През 2020 г. една четвърт от отговорилите компании са се възползвали от финансовите мерки за подкрепа от страна на държавата, а три четвърти не са кандидатствали за подкрепа. 

Инвестиции

С инвестиции от 2,7 млрд. евро (според данни на Австрийската национална банка) Австрия е сред най-големите чуждестранни инвеститори в страната. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Mondi, Billa, Kronospan, Palfinger, Knauf, Uniqa, Wienerberger, AluKönigStahl, Sportalm и Baumit. Австрийските компании са не само сред най-големите, но и сред най-стабилните работодатели в страната. 

България е на 27-о място сред външнотърговските партньори на Австрия, в класацията на България Австрия заема 14-о място

От 2016 г. България има положително търговско салдо с Австрия, което основно се дължи на сектор „Услуги“. За първите девет месеца на 2020 г. данните за външнотърговска дейност са: 

  • внос на стоки в България от Австрия 562 млн. евро -7,8%
  • износ на стоки от България за Австрия 375 млн. евро –6,7%
  • внос на услуги в България от Австрия 191 млн. евро –9,5%
  • износ на услуги от България за Австрия 453 млн. евро -3,2%

Спадът в търговията между двете страни се обяснява и с икономическата ситуация - в Австрия икономиката се е свила с почти 8%, а в България спадът е около 4,4%, според БНБ. 

Сравнително по–голямото намаление на производството в Австрия се обяснява с възможността много фирми да са използвали кризата като повод за сериозни съкращения и затваряне на бизнес, който още преди време вече не е бил конкурентоспособен.

„Забелязват се и други различия - българските предприемачи са свикнали да действат в кризисни ситуации, те са изобретателни и не очакват помощ отвън. Традиционно хората в Източна Европа са гъвкави и се адаптират лесно – тези способности в Австрия не са толкова силно изразени, там се планира повече и човек не е толкова гъвкав, когато има промяна в ситуацията“, обяснява разликите Улрике Щрака.

Очаквания за 2021 г.

Advantage Austria работи активно за преодоляване на недостига на кадри, като подкрепя заедно с австрийските фирми в страната въвеждането на дуално обучение. Това е ефективна концепция за намаляване на младежката безработица и осигурява на фирмите квалифицирана работна ръка. В проекта към настоящия момент са ангажирани 10 австрийски фирми и се обучават 789 ученика в професиите мехатроника, машиностроене, електротехника, търговия, логистика, готварство, топлотехника, заварчици и дрогeристи. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: