Запасите от газ на Европа спаднаха под 50%

Запасите от газ на Европа спаднаха под 50%

В подземното газохранилище в Чирен нивото на запасите е 40,62%

През седмицата от 1 до 7 февруари нивото на запълване на подземните газохранилища в страните от Европейския съюз е спаднало до 49,83%. Това съобщава 3e-news.net, като се позовава на данни от платформата на Gas Infrastructure Europe. Към 6 февруари от европейските съоръжения са изтеглени 47 милиарда кубически метра газ, което е с 13% повече, отколкото е било изпомпвано за съхранение в подготовката за тази зима и с 8% повече от добива за цялата минала зима. За последните пет години зпасите от природен газ в европейските подземни газохранилища са спаднали с 2,77% под средното ниво.  

Към момента, по данните на платформата, нивото на запасите вече е още по-ниско – 47,94% или 535,1621 TWh. За сравнение, в началото на 2020 г. нивото на запълване на подземните газохранилища надхвърляше 70%. 

Според данните на Gas Infrastructure Europe, най-ниското ниво на запаси в подземните газохранилища е регистрирано в края на месец март 2018 г., когато нивото на газовите резерви е достигало едва 17,8%. 

Справката за България сочи, че в подземното газохранилище в Чирен нивото на запасите е 40,62% или 2,5466 TWh. В Германия нивото на запасите е до 40,60% или 92,6556 TWh. Във Франция – 37,23% или 49,2278 TWh. 

Понижението е свързано основно със застудяването, както и с намаления поток от втечнен природен газ (LNG), заради пренасочването му към азиатските пазари. Влияние оказват и намалените доставки на „Газпром“ по украинския маршрут. Заради увеличеното търсене и пренасочването на газовите потоци към Азия, в цената на газа през декември и януари беше отчетено повишение на цените.  

Според разчетите на "Булгаргаз", се очаква газът у нас да поевтинее с около 13% през март, но през април отново се очаква ръст с около 17% спрямо мартенските нива. Причината е, че в момента има леко намаление на цените на европейските борси, а и газовата компания ще използва количества от хранилището в Чирен, съобщава сайтът на Българското национално радио. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: