Европейската инвестиционна банка е готова да финансира „зелени" проекти

Европейската инвестиционна банка е готова да финансира „зелени" проекти

През настоящата година безспорен приоритет на ЕИБ ще бъде „зеленото и дигитално" трансформиране на бизнеса

Европейската инвестиционна банка е готова да финансира проекти по инициативата за справедлив преход от въглища към по-щадящи околната среда енергийни ресурси, обяви Лиляна Павлова, вицепрезидент на банката.  

„Подпомагането на малките и средните предприятия, борбата с климатичните промени и здравната инфраструктура са във фокуса на Европейската инвестиционна банка за настоящата година. У нас съвсем скоро предстои да бъде осигурено финансиране на концесионера на Летище София, съобщи тя, като допълни, че институцията има ясни задачи в полза на проекти за пътна, железопътна и екологична инфраструктура.  

По думите на вицепрезидента на ЕИБ целта е до 2030 г. да бъдат мобилизирани един трилион евро, насочени към зелени проекти и към устойчивост на околната среда. Ще бъдат подкрепени и т.нар. кохезионни проекти, като климатичните инвестиции ще вървят „ръка за ръка" с проектите за социално сближаване, отбеляза още тя. 

Павлова отчете, че за миналата година институцията е предоставила 443 милиона евро на страната ни. Тя обяви и края на инвестиционния план на предходната Европейска комисия, известен като „Плана Юнкер”, насочен към отключването на обществени и частни стратегически инвестиции в ключови сектори в Европа. „У нас по този план бяха дадени 773 млн. евро - подкрепа най-вече във формата на банкови гаранции, които да мобилизират допълнителни инвестиции", допълни Павлова. 

Миналата година беше тежка - тя промени начина, по който живеем, учим и работим. Много бизнеси не можаха да постигнат своите цели и затова ЕИБ се мобилизира през пролетта на 2020 г. за осигуряване на ликвидност и подкрепа", каза Павлова 

Тя подчерта, че през настоящата година безспорен приоритет на ЕИБ ще бъде „зеленото и дигитално" трансформиране на бизнеса, за които пандемията показа, че са много важни, както и мерките за енергийна ефективност в публичния и в частния сектор. „Спираме финансирането на проекти в енергетиката, свързани с изкопаеми горива; ще подкрепим регионални проекти, поискани от общините", каза още Лиляна Павлова.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: