Домусчиев: Енергетиката е сред най-тежките проблеми за българския бизнес

Домусчиев: Енергетиката е сред най-тежките проблеми за българския бизнес Снимка: БТА

АОБР ще настоява да изготвяне и подписване на Национално споразумение за осигуряване на ликвидност на пазара на електроенергия в сегмента „Ден напред“

Бизнесът оценява проблемите в енергетиката като едни от най-тежките и основни за  развитието на икономиката ни. Това стана ясно от изказването на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев по време на представянето на основните приоритети за работа на Асоциация на организациите на българските работодатели за 2021 г.  

„За съжаление през изминалата година не успяхме до доведем до финализиране така необходимата реформа в сектора и през 2021 г. ще продължаваме да настояваме за нейното реализиране. Енергетиката е сред основните ни приоритети, тъй като играе изключителна роля за увеличаване на конкурентоспособността на българската икономика“, заяви той.   

По думите на Домусчиев АОБР ще настоява да изготвяне и подписване на Национално споразумение за осигуряване на ликвидност на пазара на електроенергия в сегмента „Ден напред“, което да включва производителите от групата на БЕХ, Министерство на енергетиката, Министерство на икономиката, Министерство на финансите и национално представителните синдикални и работодателски организации. 

„Трябва да се реализира ликвидност на пазара за електроенергия за „Ден напред", като за целта е необходимо да се ангажират борсата и Българският енергиен холдинг и това трябва да се случи спешно. В противен случай ще настъпи волатилност на цените на борсата. Бихме искали до пълната либерализация на пазара да имаме едни прогнозируеми цени за българската индустрия", подчерта Домусчиев, като допълни, че е необходимо и изготвянето на енергийна стратегия до 2030 г., която да е с поглед и до 2050 г. 

Сред другите приоритети в сектор „Енергетика“ председателят на КРИБ посочи още приемането на балансирана национална стратегия до 2030 г., нотифициране и провеждане на търг за капацитети и уреждане на отношенията по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия между НЕК и т.нар. американски централи в съответствие с правилата за държавни помощи на ЕС, повишаване капацитета и активността на КЕВР за разследване и санкциониране на пазарни злоупотреби и пазарна концентрация, обединение на българския с европейския пазар на електроенергия. Домусчиев постави акцент върху приемането на законови промени за пълна либерализация на пазара на електроенергия. 

Насърчаването на производството на електрическа енергия да става на пазарния принцип за всички потребители, които ще се превърнат в производители, а не да плащат излишни такси, при положение че имат свое собствено производство. Това е начинът да ги стимулираме. За жалост обаче нищо не се случва в държавния сектор и всичко си е постарому. Централите работят на огромни загуби, които ги плащаме всички ние. Нямаме подходящи пазарни продукти, които да се предлагат. Извършват се много несвойствени дейности, няма прозрачност и всичко това води до загуби или до много малки печалби, което е некоректно", каза още той и добави, че ускореното свързване с газопреносните системи на съседните държави също е от ключово значение за енергетиката. 

Организацията ще работи по 47 мерки в шест ключови за българската икономика области, сред които бизнес среда, енергетика, човешки ресурси, капиталов пазар, европейски политики и инвестиции, стана ясно на пресконференцията по повод представянето на приоритетите. За основен национален приоритет беше обявено приемането на България в ОИСР и Шенгенското пространство, включително и активна работа за по-скорошното включване на България в еврозоната. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: