До фирмите са достигнали над 550 млн. лв. от антикризисния пакет

До фирмите са достигнали над 550 млн. лв. от антикризисния пакет Снимка: mi.government.bg

Над 550 млн. лв., част от антикризисния пакет на Министерството на икономиката, вече са достигнали до българските фирми и граждани

Над 550 милиона лева вече са стигнали до бизнеса, като по още 440 милиона лева тече процесът по разплащане. Това посочи икономическият министър Лъчезар Борисов на извънредното правителствено заседание, което се проведе вчера (27 януари), съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката. Той изтъкна, че по мярката, изпълнявана от НАП, за чието реализиране бяха необходими и законодателни промени, вече са в ход нарежданията на средствата към бизнеса.

„8 163 компании ще получат близо 116 милиона лева по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. По нея бяха подпомогнати вече над 21 000 компании със 173 милиона лева. Обещахме на бизнеса, че и резервните списъци ще бъдат преразгледани. В момента тече разплащането и към тях, като 3 354 микрокомпании ще получат още около 26 милиона лева“, поясни министър Борисов.

По отношение на процедурата за средни предприятия вече са изпратени поканите до абсолютно всички компании, които успешно са преминали оценката, и в момента се очаква бизнесът да представи своите отчети и да подпише договорите си. По тази процедура 1 703 броя проектни предложения ще бъдат финансирани с безвъзмездна помощ в размер на 233,6 млн. лева.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: