Картофопроизводители: Германски картофи се продават у нас за български

Картофопроизводители: Германски картофи се продават у нас за български Снимка: pixabay

Проверка на Националната асоциация на картофопроизводителите е установила, че в големи хранителни магазини в страната се продават вносни картофи, представяни за българско производство, като по този начин клиентите биват заблуждавани

Според асоциацията на етикетите им е обозначен произход от България, но става въпрос за германски картофи, съобщава Агри.БГ. По думите на председателя на организацията Тодор Джиков измамата идва от доставчиците на големите вериги, които подписват декларация за произход на стоката. 

От Националната асоциация на картофопроизводителите настояват да започнат масови проверки от страна на НАП и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), както и от самите вериги на техните доставчици.

„Нямаме нищо против германските картофи и тяхната продажба, но те трябва да бъдат правилно обозначени", посочва Тодор Джиков пред изданието. И допълва, че хората трябва да имат право на избор, а не да бъдат подвеждани.

Българските стопани вече 5 месеца не могат да продадат продукцията си и тя залежава по складовете. Причината е, че вносните картофи идват на по-ниска цена заради отпуснатите значителни субсидии в страни като Германия, Полша, Румъния, Белгия, Нидерландия и Франция. За съжаление, България не съумя адекватно да подкрепи нашите земеделци.

Повечето правителства в ЕС са утвърдили нови държавни схеми за подпомагане на местните производители и са отпуснали сериозни средства. Докато у нас са нотифицирани две схеми, по които общо картофопроизводителите са получили 45 евро/дка. За сравнение, в Белгия помощта е 100 евро на дка, според Джиков.

Именно оттук се получава и голямата разлика, която оказва влияние върху пазара. Ниските цени, на които се внасят картофите от другите държави от ЕС, поставя в невъзможност нашите производители да продават своята продукция, обясни още Джиков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: