ЕК подкрепя българската екосистема за научни изследвания и иновации

ЕК подкрепя българската екосистема за научни изследвания и иновации Снимка: ucg.ac.me

Европейската комисия (ЕК) публикува набор от стратегически препоръки за 14 новосъздадени научноизследователски и иновационни центъра в България, съфинансирани от политиката на сближаване на ЕС, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Препоръките имат за цел да подобрят управлението и да помогнат на центровете да постигнат финансова устойчивост. Те са разработени от екип от международно признати експерти в продължение на 1,5-годишна работа на терен, координирана от Съвместния изследователски център на Комисията, както и чрез партньорски обмен с Испания, Литва и Чехия. 

Препоръките ще подпомогнат българските институции и изследователи в укрепването на екосистемата за научни изследвания и иновации в страната, изграждането на капацитет за трансфер и разпространение на знания и засилване сътрудничеството между научноизследователските институции и предприятията в области като екологичния и цифровия преход, както и в областта на авангардната медицина. 

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра каза следното: „Благодарение на подкрепата на ЕС тези центрове ще осигурят научна инфраструктура и оборудване, което ще ги направи привлекателни за млади български изследователи. Призовавам всички участници да се възползват от работата на експертите, като положат основите за ефективна и модерна система за научни изследвания и иновации.“(

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел добави: „Инвестициите на ЕС в 14-те центъра за компетентност и центровете за високи постижения имат голям потенциал за трансформация на икономиката на страната и за нейното интегриране в световните вериги за създаване на стойност. Уверена съм, че констатациите в доклада на Съвместния изследователски център ще бъдат добре приети от центровете и че правителството, академичните среди и заинтересованите страни от индустрията ще предприемат действия за бързо изпълнение на неговите препоръки.“

Инициативата започна през 2019 г. и ще обхване и други европейски държави. Комисията също така подпомага държавите членки и регионите при разработването и прилагането на техните стратегии чрез платформата за интелигентна специализация. 

Понастоящем ЕС инвестира 160 милиона евро в центровете в рамките на българската програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ за периода 2014 - 2020 г. 

През периода 2021 - 2027 г. България ще получи над 10 милиарда евро по линия на политиката на сближаване, като значителна част от нея ще бъде предназначена за подкрепа на иновациите, конкурентоспособността и екологичния и цифровия преход.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: