Италия на ръба на правителствена криза

Италия на ръба на правителствена криза Снимка: pixabay.com/bg

Министерският съвет одобри най-големия инвестиционен план в историята на Италия

Италианското правителство прие снощи (12 януари) амбициозен план на стойност 222,9 милиарда евро за възстановяване на икономиката, пострадала от пандемията от коронавирус, съобщи БНР, позовавайки се на "Франс прес".

"Министерският съвет одобри най-големия инвестиционен план в историята на Италия", заяви в "Туитър" министърът на икономиката Роберто Гуалтиери.

Този план, който трябва да бъде одобрен от парламента, може да доведе до разпадане на управляващата лявоцентристка коалиция.

Бившият премиер Матео Ренци, лидер на малката партия "Италия вива", пое ангажимент да не проваля приемането на плана, за да не се забави пристигането на еврофондовете. Но той постави условия за неговото съдържание, което смята за незадоволително и заплашва да напусне правителството.

Двамата министри от неговата партия Тереза Беланова (на земеделието) и Елена Бонети (на семейството) гласуваха въздържали се на министерския съвет.

Очаква се днес Ренци да обяви дали остава в правителството, където е партньор с Демократическата партия и Движението "Пет звезди".