В Италия зафиксираха рекордно намаляване на БВП от 1995 г. насам

В Италия зафиксираха рекордно намаляване на БВП от 1995 г. насам Снимка: https://fintechzoom.com

Експертите от Националния статистически институт поясняват, че намаляването е следствие от пандемията на коронавируса и последвалите ограничителни мерки, предприети в страната.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия през второто тримесечие на тази година е намалял с 12,8% в сравнение с първото и със 17,7% в сравнение със същия период на миналата година, което е рекорден спад на този показател от 1995 г. насам. Това се казва в разпространеното в понеделник прессъобщение на Националния статистически институт на Италия (Istat).

 

В края на юли Институтът прогнозира съкращаване на националния БВП през второто тримесечие съответно с 12,4% и 17,3%, но спадът на италианската икономика в крайна сметка се оказа малко по-голям от прогнозния.

 

Както обясняват специалистите от Института, такива данни са следствие от пандемията от коронавирус и предприетите на този фон ограничителни мерки в страната.

 

През април италианското правителство внесе поправки в бюджета на страната, като одобри прогнозата за спад на БВП от 8% през 2020 г. Министър-председателят на Италия Джузепе Конте също така отбеляза, че при по-нататъшно разпространение на коронавируса БВП може да намалее с повече от 10%.

 

Значително се съкратиха и показателите на вътрешното търсене. По този начин разходите за крайното потребление през второто тримесечие на тази година са намалели с 8,7%  в сравнение с първото тримесечие. Обемът на износа и вноса на стоки и услуги през този период също е намалял, съответно с 26,4% и 20,5%.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: