Изкуственият интелект може да лиши от работа журналисти и детегледачки

Изкуственият интелект може да лиши от работа журналисти и детегледачки Снимка: pixabay

До 2030 г. може да бъдат загубени стотици милиони работни места поради внедряването на агенти с изкуствен интелект (ИИ) и роботи

Това пише журналистът Сандип Хан за информационния портал moneycontrol.com

В статия, публикувана в списание "Резултати от емпирични методи за обработка на естествения език" (EMNLP), доцент Ксианг Рен и аспирантът Ючен Лин от Университета в Южна Калифорния са установили, че въпреки значителния напредък, изкуственият интелект все още няма здравия разум, необходим за да „съставя“ съгласувани и подобни на грамотна човешка реч изречения.

В интервю за Science Daily Лин обяснява това по следния начин: „Съвременните модели за машинно генериран текст могат да напишат статия, която може да изглежда убедителна за много хора, но в основата си остава имитация на това, на което е научена машината“.

Моделите на ИИ засега не успяват да описват текущи събития.  

Системите с ИИ могат да създадат материал за отразяване на  музикално събитие или дори описание на тримесечните финансови резултати на компанията. Те може да бъдат програмирани по такъв начин, че алгоритмите да могат да изберат подходящите детайли, например колко хора са присъствали на събитието, кой е бил основният говорител и други подобни. Но креативно писане или научна литература са недостъпни за настоящите модели на ИИ.

Все пак изследователите предупреждават, че никак не е далече денят, когато агентите на ИИ ще започнат да генерират по-смислени текстове. Медийни стартъпи като Knowhere и Patch вече са интегрирали ИИ в своята работа и дори реномирани информационни агенции включват някои елементи, генерирани от ИИ в ежедневната си работа.

Преди пет години BuzzFeed създаде генератора на предложения на Том Фридман, използвайки статистически метод, известен като „Верига на Марков“, за да генерира това, което той нарича „случайни предложения“. Резултатите, създадени от този генератор, не били задоволителни.

Според проучване на McKinsey Global Institute,  до 2030 г. интелектуалните агенти и роботи могат да заменят 30% от сегашния човешки труд в света. Всъщност 375 милиона души ще трябва да си търсят нова работа.

Благодарение на роботизирани и виртуални детегледачки, ИИ играе все по-голяма роля в грижите за децата. Всъщност новата книга на Мишел Темпест „Революция на големия мозък: Изкуствен интелект - шпионин или спасител“ предсказва, че родителството ще стане ненужно през следващите 30 години, а възрастните ще трябва да присъстват само на най-ярките моменти от детството на децата си.

Притесненията за наближаващата безработица се задълбочават от появата на нови видове работни места и нови професии,  които ще се обслужват от  ИИ в области като самоуправляващи се автомобили, системи за наблюдение и цифрово здравеопазване.

Към новите професии се отнасят лингвисти за изкуствен интелект, геодезисти за изкуствен интелект и обучители на  машини. Тъй като не се нуждаят от задълбочени познания в съответната област, тези професии ще станат толкова еднообразни и повтарящи се, колкото, да речем, приемането на жалби от клиенти в кол център.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: