Нивата на CO2 през 2021 г. ще бъдат с 50% по-високи от тези през 18 век

Нивата на CO2 през 2021 г. ще бъдат с 50% по-високи от тези през 18 век Снимка: pixabay

Според новата прогноза, около април-юни 2021 г.  CO2 ще надвиши с 50% нивата си от края на 18 век, когато започва индустриалната ера. И това въпреки безпрецедентния спад на емисиите на парникови газове през 2020 г. поради пандемията, пише Nature.

Тъй като CO2 остава в атмосферата за много дълго време, годишните емисии се добавят към тези от предходните години и водят до увеличаване на количеството CO2 в атмосферата.

От ООН заявиха, че емисиите от енергетика, производство на храни, транспорт и промишленост трябва да се намаляват с повече от 7% всяка година през следващото десетилетие, за да не се нарушават условията на Парижкото споразумение за климата.

При затопляне от малко над един градус, на Земята започват да се случват екстремни метеорологични събития като наводнения, суши и тропически бури.

От Метеорологичната служба на Великобритания заявиха, че са били необходими около 200 години, за да се увеличи концентрацията на CO2 с 25% от началото на индустриалната ера. Но сега, само 30 години по-късно, наближаваме 50% увеличение.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: