2020 г. беше най-топлата година, регистрирана в Европа

2020 г. беше най-топлата година, регистрирана в Европа

Според Copernicus, сателитната система на ЕС за наблюдение на Земята, 2020 е била най-топлата година, регистрирана в Европа. Това съобщава Еuractiv.com. Годината е подобрила рекорда от 2019 г. с 0,4°C. В световен мащаб 2016 г. все още запазва рекорда си за най-гореща година. 

Измерванията за 2020 потвърждават тенденцията от последните шест години, всяка от които подобрява температурния рекорд на предходната.  

„Намираме се в ера на постоянни температурни рекорди. Това вече не са актуални новини, а хуманитарна криза“, казва д-р Маршал Шепърд, професор по атмосферни науки и география.  

Анализът на глобалните температури се извършва редовно от различни научни институции. Те отчитат, че блокировките заради COVID-19 намаляват емисиите на парникови газове, но въпреки това през 2020 г. концентрациите на CO2 в атмосферата продължават да растат, като се увеличават със скорост от приблизително 2,3 ppm/година.  

"Концентрациите на въглероден диоксид са се повишили малко по-малко през 2020 г., отколкото през 2019 г., но това не е причина за самодоволство. Докато нетните глобални емисии се сведат до нула, CO2 ще продължи да се натрупва в атмосферата и да стимулира по-нататъшните климатични промени", казва Винсент-Анри Пич, директор на Службата за наблюдение на атмосферата на Copernicus.  

Учените отчитат, че текущите планове, представени съгласно Парижкото споразумение, не са достатъчни, за да поддържат температурата на планетата на по-безопасни нива, но новите обещания от Китай, Япония и Европейския съюз дават обнадеждаващи знаци. 

Намалените пътувания, спадът в промишлената активност и производство на електроенергия по време на пандемията от COVID-19 доведоха до намаление на глобалните емисии с до 7% през 2020 г., но  според ООН това въздействие ще бъде незначително без устойчиви зелени политики. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: