Първите ваксини на Moderna ще бъдат разпределени в ЕС следващата седмица

Първите ваксини на Moderna ще бъдат разпределени в ЕС следващата седмица

Първите дози от ваксината срещу коронавирус на американската компания Moderna ще бъдат разпределени в Евросъюза през следващата седмица, съобщи източник на Euractiv.com. На 6 януари Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината. Няколко часа по-късно Европейската комисия даде условно разрешение за пускане на медикамента на пазара. 

“Това ще гарантира, че през следващите месеци 80 милиона ваксини ще бъдат на разположение в Европа, като до септември темповете ще нараснат. 80-те милиона допълнителни дози също ще бъдат разпределени през тази година. Дискусиите за доставката им продължават“, каза източник от ЕС. Ваксината на Moderna ще подкрепи масовата ваксинация в общността. Досега бяха разпространени 300 милиона дози от препарата на Pfizer-BioNTech, първата ваксина, която получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата на 21 декември 2020 г. 

Според германския министър на здравеопазването Йенс Шпан се очаква Германия да получи два милиона дози през първото тримесечие на 2021 г. и 50 милиона до края на годината. Най-късно до 10 дни първите дози от ваксината ще пристигнат и в Испания, заяви на пресконференция министърът на здравеопазването Салвадор Ила. Прогнозата на испанското правителство е до края на май или началото на юни  между 15 и 20 милиона испанци да са вече ваксинирани.  

Здравните власти очакват, че на 11 януари в България ще пристигнат първите 2 хил. дози от ваксината на Moderna. По думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, през следващите седмици и месеци България трябва да получи общо 500 хил. дози от нея, които ще са достатъчни за имунизирането на 250 хил. души, тъй като продуктът се поставя на два пъти. До юли страната ни ще получи 1,5 млн. дози от двете одобрени в ЕС ваксини срещу Covid-19.  

Технологията за разработването на двата препарата е сходна, но има и съществени разлики. При Moderna периодът между поставянето на двете дози е 28 дни. Коя ваксина е по-подходяща за определени рискови групи ще може да прецени лекарят. Ваксината, разработена от Moderna се препоръчва за лица, навършили 18 години.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: