Турция забрани нощния риболов в Черно море заради откриването на мина в Босфора

Турция забрани нощния риболов в Черно море заради откриването на мина в Босфора Снимка: mansionglobal.com

Външно наподобяващ на мина обект е бил открит от рибари в пролива Босфор

Турските власти въведоха забрана за нощен риболов от 26 март в част от акваторията на Черно море, след откриването на мина в пролива Босфор. По-рано турските медии съобщиха, че външно наподобяващ на мина обект е бил открит от рибари в пролива Босфор.

"За сигурността на живота и имуществото на нашите рибари и нашия народ, от днес (26 март 2022 г.) до следващо обявяване се въвежда забрана за всички видове риболов от залез до изгрев слънце във водите на Черно море между Богария и Кефкен", се казва в съобщение на Министерството на селското и горското стопанство на Турция.

Движението на кораби по Босфора беше временно спряно поради откриването на обект, приличащ на мина в пролива. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар заяви, че това е остаряла мина. Турските военнослужещи са ликвидирали обекта, движението в пролива вече е възобновено.

По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи, че не по-малко от десет украински мини са се откъснали от котвата и дрейфат в западната част на Черно море. 

По информация на Центъра за връзки с обществеността на ФСБ, Военноморските сили на Украйна след 24 февруари са установили минни заграждения около пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южен. За целта украинските военни са използвали остарели котвени мини и котвени речни мини, произведени през първата половина на ХХ век.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: