Дребномащабният риболов в Черно море - специфична дейност

Дребномащабният риболов в Черно море - специфична дейност Снимка: pixabay.com

Публикуван е проектозакон за изменение на Закона за рибарството и аквакултурите.

Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите е публикуван за обществено обсъждане с предложение дребномащабният риболов в Черно море да се обособи като специфична стопанска дейност. До 24 септември 2020 г. включително, заинтересованите страни ще могат да изпращат бележки и становища. 

Обособяването на дребномащабния риболов като специфична стопанска дейност цели да намали административната тежест за малките риболовни оператори. Предоставя се възможност на лицата, които желаят да извършват дребномащабен риболов с риболовни кораби с обща дължина под 10 метра, да заявят изрично желанието си пред съответния административен орган. Те ще имат право да извършват дейност само с разрешително за дребномащабен риболов, а не както досега с разрешително за стопански риболов и документ за придобито право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми.

Проектът предвижда и въвеждане на валиден билет за любителски риболов във водите на Черно море, чрез който ще се приложи унифициран подход към всички любители риболовци. Това ще доведе до повишаване на събираемостта на данни за този вид риболов. 

Предвидени са разпоредби, които позволяват попълването и изпращането на данните от риболовния дневник по електронен път за кораби с обща дължина под 12 м, включително от такива, извършващи дребномащабен риболов. Така ще се подобри качеството на събираните данни за риболовните дейности на този сегмент от риболовния флот.

Предвиден е механизъм, който да разграничи целта при осъществяването на аквакултури в две насоки: продажба или реализация на клиенти и извършване на платен риболов (риболов със спортно-развлекателни цели).

В Проекта на изменение и допълнение на ЗРА са допълнени забранените уреди, средства, принадлежности и приспособления за извършване на риболов, заради отрицателното въздействие, което оказват върху рибния ресурс. Това са уредите серкме, цапало, рачило и герим.

Съгласно предложените промени, размерите на някои санкции за извършени административни нарушения ще бъдат намалени или увеличени, съобразно социално-икономическите условия и тежестта на извършеното административно нарушение.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: