Проф. Кантарджиев: Новият британски щам на коронавируса вече е у нас

Проф. Кантарджиев: Новият британски щам на коронавируса вече е у нас Снимка: кадър "Матине"

Вече има косвени доказателства, че новият щам на коронавируса от Великобритания е дошъл и в България, каза в интервю за Dir.bg проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. "Много е важно да се знае, че мутацията не пречи на ваксините, не пречи на диагностиката и също, че няма медицински доказателства, че е по-инфекциозна. И най-важното - няма никакви доказателства, дори напротив, че заразените с него прекарват по-тежко болестта", подчерта той.  

Проф. Кантарджиев уточни още, че появата на британския щам у нас се очаква и ще го има, а официално новината ще бъде съобщена при следващите порции на геномно секвениране, които предстоят. В САЩ вече доказаха, че тази мутация се случва без епидемична връзка - след като учените направили целогеномно секвениране е установено, че пациент с коронавирус има мутация като тази в Англия. 

"Внимаваме, работим и мисля, че до средата на месеца ще можем да кажем колко и кога имаме такива мутации. Но! Мутацията не пречи на ваксините, мутацията не пречи на диагностиката, нямаме медицински доказателства, че е по-инфекциозна и най-важното - никакви доказателства, даже напротив, че прекарваш по-тежко болестта", акцентира още веднаж професорът. 

Според него, около 1 млн. българи вече са се сблъскали със заболяването, а вероятността да го повторят е изключително малка, като в световен мащаб медицински доказан е 1 такъв случай на 2 млн. болни. Мерките, които се взеха в училищата, са много добри, коментира още проф. Кантарджиев, който не намира опасност в отворените преди ден детски градини и в присъствените уроци за децата от началните класове. Експертът е категоричен, че не е вярно, че децата не се изследват и затова статистиката не ги хваща като вирусоносители. Децата боледуват 10 пъти по-малко от възрастните, показват сметките. 7000 са изследваните деца и тийнейджърите до 20 години, а с най-много болни - 35 000 - е възрастовият интервал между 40 и 50 години. 

"Отпускането ще е постепенно, за съжаление такива колоси на българската икономика като моловете и нощните заведения ще трябва малко да почакат", категоричен е проф. Кантарджиев. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: