Великобритания е идентифицирала нов вариант на COVID-19

Великобритания е идентифицирала нов вариант на COVID-19

Лондон минава в най-високото трето ниво на ограничителни мерки

Над 1000 случая на нов вариант на коронавируса са били идентифицирани през последните няколко дни в Англия, предимно в южната част на страната. Това заяви  британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс и БНР. На това може би се дължи повишеният брой случаи на COVID-19 там.  

Идентифицирахме нов вариант на COVID-19, който може би е причина за по-бързото разпространение на коронавируса в югоизточната част на Англия", посочи Ханкок в изявление пред парламента на Обединеното кралство. „Първоначалният анализ предполага, че този вариант се разраства по-бързо от съществуващите досега мутации на коронавируса", допълни той. 

На този етап трябва да подчертая, че понастоящем няма нищо, което да предполага, че вариантът на коронавируса причинява по-сериозно заболяване. Най-новите клинични тестове показват, че е много малко вероятно тази мутация да не реагира на ваксина срещу COVID-19", каза още Ханкок. 

Британската столица Лондон и части от Югоизточна Англия ще бъдат поставени под по-строги ограничения срещу разпространението на COVID-19 от сряда, 16 декември, заяви министърът на здравеопазването, отбелязвайки, че нарастването на новите случаи във всички възрастови групи може да постави под натиск болничните услуги и здравната система в страната. Лондонските болници вече са подложени на натиск, отбеляза той, като допълни, че се наблюдава рязко покачване на случаите и в Южен Уелс. 

„През последната седмица видяхме много резки, експоненциални нараствания на заразените с коронавируса в Лондон, Кент, части от Есекс и Хартфордшир. Затова решихме да преместим Лондон в трето ниво, което е най-високото ниво на противоепидемични ограничения", заяви той. Говорейки пред депутати в парламента, здравният министър сподели загриженост относно епидемиологичната ситуация в Лондон, добавяйки, че е налице „същата мрачна перспектива като през миналата седмица, с изключение на това, че всички данни са дори по-лоши, почти до нивата отпреди локдауна". 

Съгласно правилата във Великобритания за трето ниво на ограничителни мерки, баровете, пъбовете, кафенетата и ресторантите ще бъдат затворени в цялата столица, с изключение на доставките на храна за вкъщи. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: