Строги ограничения по празниците въвежда Гърция заради пандемията

Строги ограничения по празниците въвежда Гърция заради пандемията

Никакви разходки по Рождество и Нова година, разрешено е събирането в семеен кръг, но на не повече от девет души

Гърция не възнамерява да разхлабва по никакъв начин ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус. Това съобщи заместник-министърът по гражданската защита на южната ни съседка Никос Хардалиас, като подчерта, че са забранени масовите разходки и събирането на големи компании. За спазването на забраната ще следи полицията.

еобходимо е да продължим да бъдем внимателни, за да не рискуваме след празниците да се сблъскаме с нов взрив на епидемията", обяснява Хардалиас. Той уточнява, че през празничните дни могат да се събират по две семейства, но не повече от девет души. В църквите и храмовете съответно ще могат да влизат едновременно по 25 и 50 души. 

По време на всички празници ще действа вечерен час от 22 до 5 ч. "Децата не могат да излизат на улицата, за да пеят коледни песни", уточнява още зам.-министърът. Към настоящия момент в Гърция от домовете може да се излиза само по шест причини, които трябва да се съобщават чрез sms или чрез писмена молба. 

Да се избягват големите компании призова гърците и епидемиологът, член на комисията от експерти за борба с коронавируса, Гикас Майоркинис. Той подчерта, че събирането в затворени помещения на много хора без маски, с песни и шумни изпълнения, създават идеални условия за разпространение на вируса.

По думите на медика, идеалният вариант би бил празнуване в семейна обстановка, като се избягват срещите с други семейства. 

А възрастните хора е най-добре въобще да не се включват в такива срещи. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: