Актуална информация за епидемичната обстановка на 03.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 03.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че карантинните ограничения вероятно ще бъдат засилени, тъй като броят на случаите на COVID-19 продължава да нараства.

Саудитска Арабия ще отвори въздушните си и морски граници от 3 януари за влизане в кралството, затворено преди това заради пандемията от коронавируса.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирусна инфекция в света, е над 81,9 милиона, от които над 1,8 милиона са починали. Според актуални данни от университета „Джонс Хопкинс" повече от 84 милиона души са се заразили в света, 1,82 милиона са починали.

Съединените щати остават лидер в броя на потвърдените случаи, където са установени над 19,9 милиона заразени. На второ място е Индия (10,2 милиона), на трето - Бразилия (7,6 милиона), на четвърто - Русия (3,1 милиона), на пето - Франция (2,6 милиона). Повече от 2 милиона заразени са регистрирани във Великобритания, Турция, Италия, повече от 1,9 милиона са случаите в Испания.

Италия отложи началото на работа на своите ски курорти за 18 януари, тъй като регионалните власти поискаха повече време, като заявиха, че условията за откриване на 7 януари, както е планирано, не са изпълнени.

Известният американски телевизионен водещ Лари Кинг е хоспитализиран с коронавирус, съобщи Си Ен Ен.  По данни на телевизионната компания 87-годишният водещ от седмица се лекува в една от болниците на Лос Анджелис.

От 6,00 часа тази сутрин до 11 януари в Гърция е в сила тотално затваряне. Няма да работи почти нищо, освен магазините за хранителни стоки, аптеките и банките. Има и вечерен час - от 21,00 ч. до 5,00 ч. сутринта. Засега няма промяна при изискванията за влизане в страната.

След грубото нарушаване на мерките по празниците, включително нелегално парти с 2500 посетители, във Франция се въвежда по-строг вечерен час, който ще важи за 15 департамента. Хората трябва да се прибират по домовете си най-късно в 18,00 ч. и не трябва да ги напускат преди 6,00 ч., освен по здравословни причини или за да отидат на работа.

У нас:

340 са новите случаи на COVID-19 у нас. Това показват данните на Единния информационен портал. За изминалото денонощие са били направени общо 2585 теста. Това са малко над 13% от направените изследвания.
 

;Утре, 4 януари, на летище София ще пристигне втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за България", съобщиха от здравното министерство. 

 

Масовата ваксинация ще започне с възрастните хора. До края на януари очаквам да имаме конкретно разписан план кога започва имунизацията и кога ще приключат ключовите фази с хората на първа линия. Вероятно до края на май, а може би по-рано, ще започне масовата ваксинация."

Това каза пред Нова тв здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: