Полша се опитва да спаси въгледобива си от климатичните цели на Брюксел

Полша се опитва да спаси въгледобива си от климатичните цели на Брюксел

Полското правителство се опитва да осигури поредния поток от субсидии за своята въгледобивна индустрия, две седмици след като лидерите на Европейския съюз постигнаха съгласие за повишена климатична цел до 2030 г. Това съобщава euractiv.bg. 

Вместо да се ангажира със срок за започване  на постепенното премахване на въглищата от енергийния микс и да осигури справедлив преход в съответствие с новата цел на блока за климата до 2030 г., полското правителство се стреми да осигури държавна помощ, която ще позволи бизнесът с въглища да бъде поддържан до средата на века. 
Това е не само нежелателно от гледна точка на климата, но и не е социално или икономически реалистично. Необходима е подкрепа за справедлива и чиста трансформация на регионите с въглища, а не субсидии за убиващ и умиращ бизнес, пишат Елиф Гюндюзиели и Йоана Флисовска, цитирани от сайта. 

През септември полското правителство и представители на профсъюзите се споразумяха за спасителен план за полската минна компания, която е най-големият оператор за добив на въглища в Европа. Споразумението има за цел да запази добива на твърдо гориво до 2049 г. чрез държавна помощ, която да се отпуска за финансиране на текущите операции на минната компания. Сега полското правителство се стреми да започне преговори за предварителна нотификация с Европейската комисия. 

Предоставянето на такава държавна помощ би било загуба на пари на данъкоплатците за удължаване на напълно нерентабилна и замърсяваща индустрия. Въпреки големите субсидии, полският сектор за добив на въглища е трайно неизгоден и от години е на загуба. Одитната служба на Полша изчисли, че общата подкрепа за въгледобивния сектор в Полша през 2007 - 2015 г. възлиза на 14,8 милиарда евро. А от януари до септември тази година минната компания генерира над 100 000 евро загуби на час. 

Цялата обществена подкрепа за спасяване на полския добив на твърдо гориво не успя. Добивът бележи спад от 1990 г. до сега. Без помощ от правителството и предвид тенденцията на спад от последните три десетилетия, добивът на въглища в Полша ще приключи около 2030 г. Тази ситуация няма нищо общо с европейските политики за климата. 

Според проучване, проведено наскоро, Полската минна компания ще спечели 31 милиарда полски злоти, за да се отърве от въглищата чрез плана за преструктуриране. Но същата компания все още инвестира във въглища. “Грийнпийс” анализира публично достъпна информация за съществуващите планове за конвенционални електроцентрали на въглища, собственост на тези предприятия. Този анализ показва, че повечето от тези електроцентрали имат въведени дати на закриване и че Полша ще премахне въглищата до 2035 г. Планът за преструктуриране на полското правителство обаче предлага допълнителна държавна помощ по т. нар. “Механизъм за ранно извеждане от експлоатация“. Това ще помогне на някои заводи да работят и след 2040 г., което очевидно е далеч от ранното затваряне. 

Въглищата стават все по-скъпи като енергиен ресурс, докато конкурентоспособността на възобновяемите енергийни източници се увеличава с безпрецедентни темпове. Рискът въглищните централи да останат с блокирани активи се повишава, твърдят експерти и неправителствени организации още преди Парижкото споразумение. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: