1,9 млрд. долара от САЩ за замяна на оборудването на Huawei и ZTE

1,9 млрд. долара от САЩ за замяна на оборудването на Huawei и ZTE Снимка: https://pixabay.com/

Американското правителство планира да отпусне 1,9 млрд. долара, с които ще бъде финансирана програма за премахване на телекомуникационно мрежово оборудване. Според САЩ то застрашава националната сигурност

Двама източници, запознати с въпроса, твърдят, че тези средства са част от икономическа помощ, общо възлизаща на 900 млрд. долара, която е свързана с COVID-19. Представители на Конгреса потвърждават, че ще бъде подкрепено и отпускането на 3,2 млрд. долара, предназначени за подпомагането на американци с ниски доходи, пише Reuters.

Законопроектът за облекчения планира 7 млрд. долара за увеличаване на достъпа до широколентов интернет, заявяват в изявление председателят на парламента Нанси Пелоси и лидерът на демократите от Сената Чък Шумер. Добавят, че програмата, предназначена за домакинствата с ниски доходи, ще „помогне на милиони студенти, семейства и безработни да си позволят широколентовия достъп, от който се нуждаят по време на пандемията". 

Федералната комисия по комуникациите заяви през юни, че формално определя китайските Huawei Technologies Co и ZTE Corp като заплаха. След което последва забрана за американските компании да използват държавния фонд от 8,3 милиарда долара за закупуването на оборудване от тези две компании.

По-рано този месец комисията финализира правилата, които изискват от телекомуникационни компании с оборудване от ZTE или Huawei да „премахнат и подменят“ това оборудване, но очакват финансиране от Конгреса. 

Huawei заяви по-рано този месец, че е разочарована от решението на Федералната комисия по комуникациите „да принуди премахването на нашите продукти от телекомуникационните мрежи. Това излага американските жители в по-слабо обслужваните селски райони на риск по време на пандемия когато надеждната комуникация е от съществено значение". 

Според източника програмата ще предоставя месечна субсидия от 50 долара на одобрените домакинства, „за да им помогне да си позволят широколентови услуги и устройство, което може да се свързва с интернет“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: