Intel получава американски лицензи за доставки от Huawei

Intel получава американски лицензи за доставки от Huawei Снимка: https://pixabay.com/

Тази седмица държавният China Securities Journal заяви, че Intel е получил разрешение да доставя Huawei.

Intel Corp INTC.CO получи лицензи от американските власти да продължи да доставя определени продукти на Huawei Technologies [HWT.UL], заяви говорител на Intel във вторник.

Тъй като отношенията между САЩ и Китай са най-обтегнати за момента на фона на последните десетилетия, Вашингтон настоява правителствата по света да притиснат Huawei, аргументирайки се, че телекомуникационният гигант ще предаде данни на китайското правителство за шпионаж.

От 15 септември нови решения забраняват на американските компании да доставят или обслужват Huawei.

Тази седмица държавният China Securities Journal заяви, че Intel е получил разрешение да доставя Huawei.

Миналата седмица китайската международна корпорация за производство на полупроводници 0981.HK потвърди, че също е поискала разрешение да продължи да обслужва Huawei. SMIC използва оборудване с произход от САЩ, за да произвежда чипове за Huawei и други компании.

Южнокорейският производител на чипове SK Hynix 000660.KS също е кандидатствал за лиценз в САЩ за продажба на Huawei, но не е получил одобрение, каза запознат с въпроса.

Лицето, отказало да бъде идентифицирано, тъй като не е било упълномощено да говори с медии, заяви, че фирмите извън САЩ може да нямат големи шансове да получат одобрение от САЩ, а производителите на чипове изготвят планове за извънредни ситуации за увеличаване на доставките за други клиенти.

SK Hynix отказа коментар.

През август MediaTek Inc 2454.TW разкриват, че са подали молба до правителството на САЩ за разрешение да продължат да доставят Huawei.

Huawei, основана през 1987 г. от бивш инженер в Китайската народноосвободителна армия, отрича да шпионира и казва, че САЩ се опитват да ги съсипят, защото западните фирми изостават в технологията 5G.

По отношение на това, което някои наблюдатели сравняват с надпреварата във въоръжаването през Студената война, САЩ се притесняват, че господството на 5G ще даде на Китай предимство, което Вашингтон не е готов да приеме.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: