Microsoft представи аналогов оптичен компютър

Microsoft представи аналогов оптичен компютър Снимка: https://pixabay.com/

Microsoft създаде фундаментално нов аналогов интерактивен компютър, който използва оптоелектронни технологии за решаване на математически задачи

Microsoft твърди, че оптичният компютър е прост, евтин и лесно мащабируем. Базиран е на асинхронна архитектура, която е без памет и не изисква трансфер на данни.
    Проектираната оптоелектронна система умножава вектори и матрици, представяйки първите като лъчи светлина, а вторите като светлинно модулиращи матрици. Умножението става буквално със скоростта на светлината.
    Оптичният компютър не е универсален, но е подходящ за решаване на оптимизационни задачи. Подобни алгоритми се намират в областите на финансите, логистиката, енергетиката, производството и т.н.
    С увеличаване на размерността на оптимизационните проблеми цифровите компютри са неефективни, тъй като класическите алгоритми за решаването им имат експоненциална сложност.
    Оптичният компютър е изследователски проект на Microsoft, но вече се тества в Barclays, където се използва за проследяване на борсови транзакции. По-късно Microsoft ще представи облачен оптичен компютърен емулатор, работещ на GPU.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: