МАЕ: Свръхпредлагането на петрол ще бъде заличено до края на 2021 г.

МАЕ: Свръхпредлагането на петрол ще бъде заличено до края на 2021 г.

Световната икономика отново се засилва, а ОПЕК+ държи здраво юздите на доставките

Свръхпредлагането на суров петрол на фона на пандемията ще бъде заличено до края на следващата година. Това прогнозират от Международната агенция по енергетика. Причината според агенцията е в това, че пазарите са изправени пред постепенно възстановяване, белязано от възобновяване на търсенето. 

"Търсенето очевидно ще бъде по-ниско за по-дълго от очакваното през пролетта, когато вирусът се появи", се казва в доклад на агенцията, цитиран от Bloomberg. От MAE понижиха прогнозите си за световния разход на гориво след новата вълна от блокади.   

От МАЕ очакват суровинните запаси да намалеят през следващите 12 месеца. Цените на петрола вече отразяват част от този оптимизъм, след като миналата седмица достигнаха деветмесечен връх от над 51 долара за барел. 

В началото на 2021 г. глобалните резервоари ще съхраняват с 625 милиона барела повече суровина в сравнение с нивата преди пандемията. Това обаче ще се разсее до следващия декември, прогнозираха от МАЕ. 

Въпреки, че МАЕ намали прогнозите за растеж на глобалното търсене през 2021 г. със 110 000 барела на ден поради постоянния натиск върху използването на реактивно гориво и керосин, агенцията все пак прогнозира значителен ръст от 5,7 милиона на ден, или около две трети от загубата в търсенето през тази година. Потреблението през 2021 г. ще бъде средно 96,9 милиона барела на ден. Покупките на бензин и дизел ще бъдат „особено силни“, връщайки се на около 99% от нивата от преди кризата. 

Освен възраждащото се търсене, световният петролен пазар е подкрепян от усилията на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници от по-широката група ОПЕК+. Мрежата от 23 държави направи големи производствени съкращения, за да компенсира спада в потреблението и по-рано този месец се съгласи да намали плановете за възобновяване на предлагането.  През следващите месеци групата постепенно ще увеличи предлагането с 2 милиона барела на ден, започвайки с 500 000 барела през януари. 

Страните от ОПЕК+ показаха гъвкавост при изменението на своите квотни договорености. Последното им решение е базирано на признание, че пазарът остава крехък и се нуждае от внимателна корекция“, се казва в доклада на агенцията. 
 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: