Цените на петрола растат устойчиво след решението на ОПЕК+

Цените на петрола растат устойчиво след решението на ОПЕК+ Снимка: pixabay

Цените на еталонните марки петрола се покачват при търговията в петък, след като ОПЕК+ решиха да увеличават производството с по-бавни темпове

Цената на февруарските фючърси за петрол Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта в петък възлизаше на 49,65 долара за барел, което е с 0,94 долара (1,93%) под цената в края на предишната сесия.

Цената на фючърсите на суров петрол WTI за януари при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX)  възлиза на 46,4 долара за барел, което е с 0,76 долара (1,67%) под нивото на предишната сесия. 

Страните от ОПЕК+ счетоха, че петролният пазар е в стабилно състояние, но все още е крехък, позволявайки си да увеличат производството  не с 2 милиона барела на ден, а само с 0,5 милиона от януари 2021 година.

Позициите на лидерите на сделката, Русия и Саудитска Арабия, се разминаваха много, но компромисният вариант ще им позволи да продължат партньорството си и балансирането на петролния пазар. Русия ще бъде готова да увеличи производството на петрол със 125 хил. б / д от януари.

През април тази година страните от ОПЕК+  взеха решение за безпрецедентно съгласувано намаляване на производството на петрол, след като търсенето на петрол спадна с четвърт поради пандемията от COVID-19. Решението беше взето за двегодишен период, но с постепенно увеличаване на производството.

Според експерти от Commonwealth Bank of Australia, новото споразумение означава, че световните петролни резерви могат да започнат да намаляват през първото тримесечие на 2021 година.

Междувременно те отбелязват, че увеличаването на доставките от Либия и потенциалното нарастване на производството в Иран, ако отношенията със САЩ се подобрят, вероятно ще окажат натиск върху цените на петрола.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: