Норвежците са рекордьори по електронни отпадъци в Европа

Норвежците са рекордьори по електронни отпадъци в Европа Снимка: pixabay

В европейско изследване Норвегия е начело в списъка с най-голям брой електронни отпадъци, следвана от Великобритания и Ирландия

И тази година смартфоните, компютрите и конзолите за видеоигри ще бъдат едни от най-честите подаръци под коледната елха, пише Le Figaro. Толкова много нови устройства, които неизбежно ще увеличат и без това застрашително нарасналия обем на електронните отпадъци по света.

Само през миналата година 53,6 милиона тона от тези отпадъци са били изхвърлени по целия свят, според данните на ООН. В Европа норвежците, които иначе се радват на репутация на екологично отговорна нация, са на първо място в списъка с 57 кг електронни устройства или части от тях на домакинство. Следват ги британците с 55 кг и ирландците с 52,4 кг на домакинство. Изследването е изготвено по поръчка на британската компания за събиране на отпадъци Clearitwaste, като са ползвани данни от Global E-waste.

Според проучването един от четирима европейци не е наясно какво представляват електронните отпадъци. По-малко от половината анкетирани са били наясно с рисковете за околната среда и здравето, породени от наличието в това изхвърлено оборудване на олово, живак и други тежки метали. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: