По-добър ли е "тъпият" телефон?

По-добър ли е "тъпият" телефон? Снимка: https://pixabay.com/

Защо хората се отказват от своите смартфони

Уморихте ли се постоянно да сте свързани със смартфона си? Непрестанно и досадно прелистване на страници? Постоянна порция известия и необходимостта да сте във връзка със света 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата?

Копнеете ли за добрите стари времена, когато телефоните бяха само за провеждане на разговори и изпращане на съобщения, а понякога и за игра на Snake?

Е, не сте сами.

През последните години се наблюдава нарастваща тенденция хората да се отказват от модерните си смартфони и да се връщат към по-прости, класически телефони, които мнозина с нежност наричат „глупави телефони“.

Но защо e това внезапно възраждане на интереса към тях?

В световен мащаб хората прекарват средно по 6 часа и 58 минути на ден пред екрана, което е почти 50 минути повече от 2013 г., според ExplodingTopics.

Един потребител на Reddit, Melanin_King0, казwа, че му е по-лесно да се справя с психическия стрес и като цяло се чувства по-добре, след като е преминал към „тъп телефон“ преди около три седмици.

Когато постоянно използвах смартфона си, ми се струваше, че мозъкът ми е замъглен", казва Melanin_King0.

„Беше по-трудно да правя каквото и да било, а превъртането през видеоклипове в Instagram и TikTok ме лиши от мотивация."

Друг потребител на Reddit казва, че носенето на смартфон причинява „фонова тревожност“ и по-повърхностни взаимодействия с приятели и семейство.

Това мнение се потвърждава от проучване, проведено миналата година от Университета за медицински науки Lorestan. Изследователите заключават, че прекомерната употреба на смартфони е силно свързана с повишените нива на тревожност и стрес сред учениците.

Също така, друга причина много хора да избират "тъпите телефони" е, че те са много по-достъпни от смартфоните.

Например, базов телефон може да бъде закупен само за 30 евро, в сравнение със скандалната цена от над 1000 евро за най-новия iPhone 14 Max Pro. Някои го възприемат като грабеж!

Какво ще кажат младежите?

Но не само по-старото поколение приветства връщането на "глупавите" телефони. Младите хора също подхващат тази тенденция.

Тъй като виждаме възраждане на модните тенденции на Y2K (2000 г.), фотоапаратите с филм за еднократна употреба и възраждането на винила, изглежда, че „глупавите телефони“, особено флип телефоните, са се превърнали в една от най-новите „ретро“ мании на Gen Z.

Друг вид смартфон

Въпреки че пазарът на устройства, различни от смартфони, в момента е по-малък, няколко компании се грижат за потребителите, които са подхванали тази нова тенденция.

Една такава компания е базирана в Бруклин и произвежда Light Phone под мотото „проектиран да се използва възможно най-малко“.

Техните телефони са минималистични и те умишлено изключват социалните мрежи, уеб сърфирането и други потенциално стресиращи функции от своите модели.

Телефонът обаче може да функционира като безжична интернет точка и включва основни инструменти като музикален плейър и приложение за картографиране.

Както Light Phone, така и съперникът му Punkt показват ръст на продажбите.

И така, време ли е да кажем сбогом на смартфоните и да се върнем към зората на мобилните телефони? Изборът е ваш.

Със съкращения от Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: