Институтът за компютърни науки стартира стипендиатска програма за кандидат-студенти

Институтът за компютърни науки стартира стипендиатска програма за кандидат-студенти Снимка: pixabay.com

Финансовите средства са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват четиригодишни стипендии от 72 000 лв. на човек за най-изявените ни младежи в областта на математиката и информатиката

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет "Св. Климент Охридски" обяви началото на нова стипендиантска програма за развитие на технологични лидери EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch), която ще осигури безпрецедентна подкрепа на български таланти в областта на математиката и информатиката да се развиват в страната ни и да постигат резултати на световно ниво тук. 

Програмата бе представена днес в Министерски съвет от министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев, декана на  Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет проф. Мая Стоянова, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT, и изпълнителния директор на Института Борислав Петров, както и представители на водещи български и световни технологични компании и инвестиционни фондове, които подкрепят инициативата.

Премиерът акад. Денков подчерта, че през последните години държавата е положила много усилия, за да подкрепи българските студенти да учат в най-добрите университети в целия свят, след което да се реализират в България. “Това, което се случва днес, е първата огромна крачка и в подкрепа на развитието им в университетите в България. Тя ще бъде допълнена и от националното съфинансиране и от тази, и от подобни програми, за да знаем, че българските младежи имат възможност и условия, които съответстват на някои от най-добрите в света, да се развиват в България.“

Програмата на INSAIT прехвърля този модел за първи път в България и Източна Европа, като съчетава четиригодишната бакалавърска програма по информатика във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет с изследванията на световно ниво в института INSAIT и екосистемата около него. 

Чрез нея студентите ще бъдат подкрепени със стипендии от 2000 лева на месец, за да се фокусират в образованието си, като в същото време работят по проекти в иновативни сфери, като големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и др. Отделно от това, програмата EXPLORER включва както платени летни изследователски стажове в INSAIT, така и инженерни стажове в развойните отдели на високо-технологични компании. 

Прецедент за България е и моделът на финансиране на програмата - с дарения от индустрията, която осъзнава ключовата нужда за бизнеса от този тип специалисти. Зад EXPLORER застават: фондация “За пример“, основана от ръководството на SiteGround - българската технологична компания е сред най-големите партньори на INSAIT с обща инвестиция на стойност 12 милиона лева, предвидена за развитието на института и работата му; технологичният гигант Amazon Web Services;  Man Group - глобална фирма за управление на активи, движена от технологиите, с над 200-годишна история и над 160 млрд. долара в AuM; Фондацията Лъчезар Цоцорков; LAUNCHub Ventures и LatticeFlow - два пъти топ 100 AI компания в света. Общо те даряват над 1 млн. лева, за да могат българските деца да останат в България и да се развиват на световно ниво. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: