Бамбукът - екологична алтернатива или екологична катастрофа

Бамбукът - екологична алтернатива или екологична катастрофа

Бамбукът е считан за един от най-добрите варианти, но дали наистина е толкова екологичен, колкото ни карат да мислим?

Не е тайна, че нещо трябва драстично да се промени в навиците ни за купуване и производство на дрехи. 
Според ООН производството на облекла използва повече енергия, отколкото авиационната и корабоплавателната индустрия, взети заедно, създавайки 10% от емисиите на парникови газове в света, съобщават Euronews.

Растителните влакна са един от начините да се борим с този проблем. От кактусова обвивка, през захарна тръстика до бамбук, модният свят тепърва започва да експериментира с алтернативни материали. 
Бамбукът е считан за един от най-добрите варианти, но дали наистина е толкова екологичен, колкото ни карат да мислим?  

ЗАЩО БАМБУКЪТ Е ПОДХОДЯЩ МАТЕРИАЛ? 
Бамбукът е невероятно възобновяема и гъвкава култура. Въпреки че е жилав като дърво, всъщност е вид трева и някои видове могат да растат с над метър на ден. 
Реколтата изисква много малко вода и не е необходимо да се пръска с пестициди или торове, за да расте. Освен това бамбукът отделя 35% повече кислород във въздуха в сравнение с дърветата със същите размери. 

Относно отглеждането бамбукът изглежда е екологична победа в сравнение с памука. Според етичните модни гурута от Good On You, памукът, необходим за производството на една тениска, се нуждае от 2700 литра вода, отнема повече усилия за отглеждането си и се нуждае от пестициди,  

Съществува обаче известен скептицизъм относно това как се отглежда бамбукът. В някои случаи огромни масиви гори, някои от които древни или застрашени, се ликвидират, за да се направи място за бамбукови насаждения. 
Това е причина повечето хора да не считат бамбука за напълно екологична култура.  

Канадската неправителствена организация Canopy заявява: „Важно е да се прави разлика между бамбук, отглеждан и добиван по начин, който отговаря на днешните екологични очаквания, и бамбук, който само обостря вече наличните проблеми с климата." 
Canopy  определиха строги насоки за отговорно отглеждане на бамбук.  
Една от идеите им е бамбукът да се отглежда върху терени с бедна почва, вместо за целта да се ликвидират гори. В такъв случай отглеждането му действително  може да въздейства положително на екологичната ситуация. 

ХИМИЧЕН КОКТЕЙЛ 

Дори бамбукът в дрехите ви да е бил отгледан и прибран по природосъобразен метод, когато става въпрос за производствения процес, нещата се оказват доста по-сложни. 
За да се направи тъкан от бамбук, растението се превръща в целулоза, която след това се преработва във влакна. Това се прави по един от двата начина: 

1. Механично - бамбукът се смачква и естествените ензими на растението го разграждат на влакна. След това влакната се изчистват и се изпридат на прежда. Този метод е по-скъп и по-трудоемък, което означава, че реално може да се направи само в малък мащаб. 

2. Химически - по-голямата част от бамбуковото облекло, което носим, ​​се обработва химически, което е вредно за хората и околната среда. Преработеният по този начин бамбук е по-търсен, защото произвежда хубав, мек материал. Но този тип производство го прави и полуестествен, полусинтетичен текстил, етикетиран често като вискоза. 
Може да забележите, че много от дрехите ви са направени от вискоза или коприна. Много текстилни изделия се произвеждат с помощта на бамбукови влакна, а в някои случаи се изисква само 10% тъкан от органичен бамбук, за да бъде етикетирана стоката като "Изработена с органични материали“. 

Глобалният стандарт за органичен текстил, който е водещият световен стандарт за обработка на текстил, няма да сертифицира химически обработения бамбук 

За почти всички бамбукови влакна, използвани в индустриалното текстилно производство, не се използва естествен бамбук, а растителната маса се разтопява и регенерира до производство на вискоза, следователно така произведеното влакно не може да се счита за естествено или даже за органично, дори ако изходното бамбуково растение е отгледано по природосъобразен начин. 

ВРЕДНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРОЦЕСИ 

Вискозата е често срещан синтетични материал за направа на дрехи, който се произвежда от целулоза - материал,  която все още търпи огромна химическа обработка, вредна за околната среда и общностите в близост до производствените обекти. 
Урска Трънк от европейската кампания Dirty Fashion разследва някои от най-големите производители на вискоза в Индия, Индонезия и Китай. 
Установила е, че опасните химикали, участващи в производствения процес на вискозата, не винаги се употребяват правилно, което води до здравословни и екологични проблеми. 
"Ние не виждаме вискозата като необработено по същество влакно.", казва Трънк. „Индустрията използва много токсични химикали и някои от тях са наистина известни: въглероден дисулфид, натриев хидроксид, сода каустик и т.н.“ 
Установихме, че повечето фабрики изхвърлят непречистени отпадъчни води в местните водни пътища, до езера и реки, като не само замърсяват екосистемите, но също така влияят  негативно върху здравето и поминъка на хората, живеещи около водоемите. В селата около производствените обекти установихме нарастваща честота на заболявания като рак." 

През 2017 г. кампанията Dirty Fashion призова производителите на вискоза да преминат към система със „затворен цикъл“.  
„Това означава вместо да се изхвърлят в околната среда, химикалите да бъдат рециклирани, да се върнат обратно в производствения процес и  да бъдат използвани повторно.“, обясни Трънк 

От 2017 г. насам кампанията е привлякла четиринадесет големи марки включително H&M, Inditex group и M&S, да се ангажират публично с това. И двама от водещите световни производители на вискоза - Lenzing и Aditya Birla Group - са заделили специфични средства от над 100 милиона евро за постигане на производство със затворен цикъл през следващите четири години. 
Трънк казва, че все пак в края на веригата,  потребителят държи покупателната способност и може да използва това, за да окаже натиск върху марки, които не произвеждат отговорно. 
Тя препоръчва да се провери позицията на марката за производството на вискоза, като се използва таблицата на уебсайта на Dirty Fashion.  
„Въздържайте се да купувате от компании, които нямат никакви политики, които не са прозрачни относно своите практики и веригата си за доставки“ 
И преди всичко „най-природосъобразните дрехи са тези, които вече имате в гардероба си“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: