КЕВР ще трябва да коригира цената на водата заради лошо качество

КЕВР ще трябва да коригира цената на водата заради лошо качество

При нито един от ВиК операторите не е било установено пълно изпълнение на всички показатели за качество през 2019 г.

Върховната административна прокуратура нареди на Комисията за водно и енергийно регулиране да коригира цената на водата заради ниското ѝ качеството, съобщи БНР, като цитира прокуратурата.  

Държавното обвинение е инициирало проверка във връзка с публикации в медиите за недобро състояние на ВиК мрежата в страната, включително за изграждане на водопроводи с тръби, които не са пригодени за водоснабдяване. Проверката е извършена през м. февруари 2020 г.  

В представените от КЕВР резултати се заключава, че от извършената проверка върху изпълнението на одобрените бизнес планове, при нито един от ВиК операторите не е било установено пълно изпълнение на всички показатели за качество през 2019 г. От общо 29 дружества с одобрен бизнес план, 5 са отчели над 50% неизпълнение, 11 са отчели между 40 - 50% неизпълнение, при останалите 13 дружества неизпълнените нива на показатели за качество варират между 7 и 11%. 

Негативните констатации са  наложили допълнителни мерки по реда на надзора за законност и в защита на обществения интерес, се казва в прессъобщението на прокуратурата. Въз основа на констатациите, през май Върховната административна прокуратурата е сезирала КЕВР  да предприеме действия по Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги.  

Регулаторът трябва да потърси административно-наказателна отговорност от операторите за неизпълнение на показателите за качеството на ВиК услугите и да направи преценка за евентуални финансови корекции  на цената на водата, заради отклоненията от качествените ѝ показатели.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: