Състоянието на 25-те най-богати хора в света се увеличи с 255 милиарда долара само за два месеца

Състоянието на 25-те най-богати хора в света се увеличи с 255 милиарда долара само за два месеца Снимка: pixabay

 Основателят на Facebook Марк Зукърбърг е спечелил най-много пари по време на пандемията. Той се е изкачил от седмо на четвърто място в списъка на най-богатите хора в света.

Милиардерите в топ 25 на най-богатите хора в света, според Forbes, са спечелили общо 255 милиарда долара за два месеца пандемия от коронавирус, твърди изданието.

Forbеs е изчислявал промените в размера на състоянието на милиардерите в периода от 23 март до 22 май.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг е спечелил най-много пари през този период - богатството му се е увеличило с $ 31,4 млрд. до $ 86,5 млрд. Forbes отбелязва, че през последните два месеца акциите на Facebook са поскъпнали с около 60%, достигайки рекордни нива на 22 май.

Основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е спечелил малко по-малко - 29,9 млрд. долара, като е увеличил богатството си до 146,9 млрд. долара. При това Безос остава най-богатият човек в света, според Forbes.

В контекста на пандемията, която значително ограничи работата на физическите търговци на дребно, популярността на онлайн платформите за търговия нараства. Това е обезпечило ръст на акциите на Amazon с 29%.

Ръководителят на Reliance Industries Limited, Мукеш Амбани, е увеличил богатството си с почти 20 милиарда долара от март, като то е станало $ 52,7 млрд. Амбани стана най-богатият човек в Азия през април, след като Facebook обяви за инвестиция от 5,7 милиарда долара в неговата „дъщерна“ фирма Reliance Industries.

Общото богатство на 25-те най-богати хора в света вече е около 1,5 трилиона долара, тоест около 16% от състоянието на всички милиардери.

В края на седмицата аналитичните групи Americans for Tax Fairness и Institute for Policy Studies публикуваха своите оценки за увеличаването на богатството на американските милиардери за два месеца пандемия. Според проучването общото им богатство се е увеличило с 434 милиарда долара до 3382 милиарда долара.

Изследователите са взели под внимание периода от 18 март до 19 май. През това време броят на американските милиардери е нараснал от 614 на 630.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: