Нова биографична книга за Джон Ленън е на пазара от днес

Нова биографична книга за Джон Ленън е на пазара от днес

Книгата, в превод на Мирела Стефанова, е четиво за живота, любовите и смъртта на най-великата рокзвезда

Великият певец, музикант и основател на легендарните "Бийтълс" Джон Ленън е убит от свой фен на 8 декември 1980 г. в Ню Йорк. Днес, 4 декември, броени дни преди 40-тата годишнина от смъртта му, към българския читател тръгва дългоочакваната биографична книга „Кой уби Джон Ленън?“ на Лесли-Ан Джоунс. Това съобщават издателите от "Colibri".  

Книгата, в превод на Мирела Стефанова, е четиво за живота, любовите и смъртта на най-великата рокзвезда. Тя проследява възходите и паденията в професионалния и в личния живот, които принуждават Ленън да се премести в Ню Йорк. В онази съдбовна зимна нощ на 1980 година той е застрелян на улицата пред дома си. Но кой или какво всъщност го уби? И кога умря „истинският“ Джон Ленън?  

С помощта на лични проучвания, невиждани досега снимки и ексклузивни интервюта с онези, които са познавали Ленън най-добре, авторката Лесли-Ан Джоунс ни предлага завладяващ 360-градусов обзор на една от знаковите за времето си фигури в музикалния и обществения живот.  

Авторката черпи информация от изумително богат архив, натрупан от проведените през годините интервюта с хора, свързани с Ленън, включително първата му съпруга Синтия, първородния му син Джулиън, колегата му от "Бийтълс" сър Пол Маккартни, бившата приятелка на Джон Мей Панг и Анди Пийбълс, последния британски радиоводещ, който го интервюира няколко дни преди да бъде убит. За "Бийтълс" и Джон Ленън са написани безброй книги, но никога досега не е имало точно такава. 

"Тази история има толкова версии, колкото са умовете, които могат да я разкажат. Истината е въпрос на гледна точка, фактите и цифрите могат да бъдат неудобство. Когато спомените се изкривяват от хипотези и теории, това може да доведе до объркване. Ако в основата на всички гафове стои самонадеяността, предположенията ограбват рационалното мислене. И всичко това пречи много. Джон го представи 
(дали?) в текста на „Beautiful Boy (Darling Boy)“, песен от последния албум Double Fantasy, издаден, докато все още беше жив: „Животът е онова, което ти се случва, докато си зает да правиш други планове“, казва авторката в книгата. 

Лесли-Ан Джоунс тръгва към Флийт Стрийт по стъпките на покойния си баща Кен Джоунс, известен спортен журналист. Изкарва там повече от двайсет и пет години, работейки като журналист и колумнист в повечето водещи вестници във Великобритания. Автор е на световните бестселъри "Герой: Дейвид Боуи" и "Бохемска рапсодия". В своето увлекателно изследване за Джон Ленън популярната журналистка представя по неповторим начин пълен портрет на личността на Ленън, неговия живот, връзки, ненавременната му смърт и вечното му музикално наследство. 

"Четиресет години са цял един живот. Поне бяха за Джон. И въпреки това някак си не ни се струва отдавнашен. През 2020, знаменателна година – четиресета годишнина от убийството му, официална петдесета годишнина от разпадането на „Бийтълс“, шейсета от появата на групата в Хамбург и годината, в която Джон щеше да навърши осемдесет – сякаш е време да бъде преосмислен и възстановен в паметта ни", четем още в книгата. И си даваме шанс да преосмислим света, в който живеем днес и в който отдавна липсват толкова ярки личности.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: