Шест нови книги за Коледа

Шест нови книги за Коледа

Предложения, които могат да ви помогнат в опита да съживите празника в себе си

Тази Коледа не е като предишната, по-предишната или като онази преди десет години. Няма да се видим с приятели, няма да пътуваме нито наблизо и за малко, нито надалеч, няма да отидем на кино, на концерт или на пазар. Затова не ни остава друго, освен да се опитаме да празнуваме по познатия начин - като си обърнем внимание и си доставим малко (или пък повече) радост. Най-лесният начин за това е да вземем в ръка любима книга и да забравим всичко останало. 

Ето шест предложения, които могат да ви помогнат в опита да съживите Коледа в себе си: 

"Алиса в страната на чудесата" - Луис Карол
Двете книги за Алиса не са за деца, те по-скоро са единствените книги, които ни карат отново да станем деца, смята Вирджиния Улф. Оригиналът на новото издание, което издателство "Колибри" предлага на читателя, е посветен на 150-ата годишнина от създаването на творбата (1865 г.) и принадлежи на френското издателство Soleil (collection Métamorphose, 2016), а илюстратор е талантливият френски художник Бенжамен Лакомб (р. 1982 г.). Освен пълния текст в чудесния превод на Лазар Голдман, изданието включва и множество приложения: предговор от Бенжамен Лакомб, биографии на автора и на художника, писма на Луис Карол до прототипа на героинята, Алис Лидъл (мисис Харгрийвс), хронология на житейския и творческия път на писателя и на раждането на книгата. 

Писма от Дядо Коледа - Дж. Р. Р. Толкин 
Понякога си мисля, че всеки поне веднъж е завидял на децата на Дж. Толкин. Тази книга е само едно от свидетелствата, че завистта има основание. Тук ще намерите писмата, които децата на писателя получавали от добрия Дядо Коледа за празника - написани и украсени лично от него. Понякога писмата пристигали пуснати през комина, друг път - донесени от пощальона, а веднъж били оставени в дневната до пресен отпечатък от заснежен ботуш. Разказвали за приключения, елфи и битки с гоблини.  Всяка илюстрация, марка и плик, изработени лично от Дж. Р. Р. Толкин, са същински произведения на изкуството и са поместени в тази книга, заедно с пълния текст на писмата от 1920 до 1943 година. Изкушението е огромно - особено за тези, които предпочитат да забравят, че е Коледа и ще изберат да прекрачат в друг, по-чист и искрен свят. 


Разкази за Коледа - О. Хенри 
Никога не е късно за среща с майстора на късия разказ Уилям Сидни Портър, или накратко - О. Хенри. Разказът "Даровете на влъхвите" и историята на влюбените Дела и Джим, които нямат пари за коледни подаръци, е една от вечните и обичани коледни приказки за големи. От всичко, което О. Хенри е написал, до нас са достигнали общо 600 негови разказа. Всеки носи дълбоко, неочаквано послание, което наистина може да промени света. Три от тях - "Хиляда долара", "Даровете на влъхвите" и "Последният лист", ще намерите в това удобно, джобно издание. Завиждам на всеки, който ще открие този разказвач и неговите разкази тази Коледа.  



"На смелите се прощава" - Крис Клийв
Крис Клийв като романист е моето лично откритие за 2020 г. и това е причината да го включа тук, въпреки, че сюжетът на романа не е типично коледен. В него обаче има достатъчно човещина и любов, за да създаде точното настроение за празника. Вкусът към изключителното, към ситуацията, която поставя под въпрос границите на човешкото у човека - това прави книгите на Клийв едновременно запомнящи се и разтърсващи. Начинът, по който Клийв вижда и разказва Втората световна война и собствената си семейна история, превръща книгата в лично преживяване.  
„На смелите се прощава“ е роман за дързостта да бъдеш себе си в немислими ситуации на крайност; за крехкостта на живота и смелостта на мечтите. За Лондон – градът на началата. И най-вече за любовта", пишат от издателство ICU. 



"Дядо Коледа и аз", Мат Хейг                                                                                            След "Момче на име Коледа" и "Момичето, което спаси Коледа", тази година издателство "Прозорец" отново предлага приказна коледна история. Атмосферата е пъстра, но балансирана - има от всичко по малко, но достатъчно. Има мрак, драма, пиперлив хумор, сложни интриги... И разбира се, Дядо и Баба Коледа, елфи, джуджета, Великденски заек и готови на всичко хлапета. Все пак, Коледа е време за почивка, а всеки има нужда от добре разказана коледна приказка, поне веднъж в годината. И от напомнянето, че "Надежда винаги има".  


Още мистерии по Коледа, сборник 
Книгата събира класически коледни мистерии от майсторите на трилъра. Неповторимата атмосфера, която създават автори като Агата Кристи, Г. К. Честъртън, Джон Диксън Кар, Вал Макдърмид, Марждъри Алингам и др. може да ви изненада, уплаши, но и увлече в хаоса на престъпни замисли и сложни интриги. Единайсетте разказа не са захаросаното четиво, което ще ви удави в романтика. Но пък ще предизвика здравия ви разум и ще събуди любов към добрата литература. 



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: