Съюзниците от НАТО изпращат още сили и техника в Източна Европа

Съюзниците от НАТО изпращат още сили и техника в Източна Европа Снимка: nato.int

Страните от Североатлантическия алинс поддържт силите си в готовност и изпращат допълнителна военна техника – кораби и самолети, за да засилят защитата и отбранителната способност на съюзниците си в бившия източен лагер.

Докато Русия продължава да струпва военни сили около Укрйна, през последните дни много от страните-членки на НАТО съобщиха за свои текущи и предстоящи действия за разполгане на техника и военен състав в страните-съюзници в Източна Европа, пише nato.int.

Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири бойни самолета F-16 в Литва, в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за въздушно наблюдение в региона. 

Испания изпраща кораби, които ще се присъединят към военноморските сили на НАТО и обмисля изпращането на изтребители в България. 

Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. 

От април Холандия ще изпрати два бойни самолета F-35 в България, за да подкрепи дейностите на НАТО в региона и поставя в готовност кораб и наземни части за Силите за реагиране на НАТО. 

Съединените щати също дадоха ясно да се разбере, че обмислят увеличаване на военното си присъствие в източната част на Алианса. 

По този повод генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза: „Приветствам съюзниците, които предоставят допълнителни сили за НАТО. НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на Алианса. Винаги ще реагираме на всяка заплаха на нашата сфера на сигурност, включително чрез укрепване на нашата колективна отбрана".

НАТО е отбранителен алианс и преди 2014 г. нямаше свои сили в източната част на Алианса. Незаконното анексиране на Крим от Русия през същата година обаче стана причина НАТО да увеличи присъствието си в своя източен фланг, включително с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша, ръководени съответно от Обединеното кралство, Канада, Германия и Съединените щати. Тяхното присъствие показва ясно, че атака срещу един съюзник ще се счита за атака срещу целия Алианс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: