Прогноза: ЕС може да загуби 600 хиляди работни места заради електромобилите

Прогноза:  ЕС може да загуби 600 хиляди работни места заради електромобилите Снимка: https://pixabay.com/

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон смята, че след преминаването към масово производство на електрически автомобили в Европа ще бъдат загубени 600 хиляди работни места

Според него сега 6,6% от населението е ангажирано в автомобилната индустрия.

В европейския автомобилен сектор по един или друг начин работят 12,7 милиона души, което е 6,6% от цялата заетост в ЕС. 
Преходът към електрически автомобили ще доведе до унищожаването на стотици хиляди работни места, 600 хиляди в целия ЕС“, каза той в интервю за италианския вестник Corriere Della Sera.

Тиери Бретон също говори за планове за създаване на 6,8 милиона точки за зареждане на електрически превозни средства до 2030 г. По думите му сега в Европа има 350 000 точки за зареждане, 70% от които са във Франция, Германия и Холандия.

Според прогнозите на еврокомисаря, до 2050 г. само 20% от автомобилите ще са с двигатели с вътрешно горене. Той вярва, че ако ЕС може да спре да продава бензинови и дизелови автомобили в ЕС от 2035 г., това ще бъде най-голямата „промишлена трансформация“.

Европейският съюз започна прехода към възобновяема енергия в ускорен формат след налагането на санкции срещу Русия, които наложиха ограничения върху вноса на евтина руска енергия. До 2027 г. ЕС планира да замени газта и петрола с възобновяеми и алтернативни енергийни източници. Изпълнението на тази програма се оценява на 210 милиарда евро.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: