Европейските пазари ще надминат пазара на САЩ

Европейските пазари ще надминат пазара на САЩ

Ръстът и печалбите на фондовия пазар в САЩ ще бъдат засенчени от повечето други глобални региони през 2021 г., според Боб Паркър, член на инвестиционния комитет на Quilvest Wealth Management.

Живеем в интересно време. Мисля, че другите пазари през следващите шест до девет месеца вероятно ще надминат пазара на САЩ“, обясни Паркър в петък в Squawk Box Europe на CNBC. 


В изследване, изпратено до CNBC, Паркър отбелязва, че инвеститорите ще започнат да се фокусират върху пазарите и секторите, които ще се възстановят бързо след ограничаването на коронавируса, „където перспективите за растеж са най-трайни и където цените са по-малко разтегливи“. 


Той очаква европейските акции да превъзхождат САЩ, като пазарите в Обединеното кралство, Испания и Италия да водят. Испанският индекс IBEX 35 скочи с близо 24% от началото на ноември, докато италианският FTSE MIB скочи с 21%. 


Техническа търговия 


Паркър обясни, че до този месец голяма част от движението на пазарите през годината е било ръководено от акции от САЩ, превъзхождащи останалите пазари, като в технологичния сектор има най-много печалби.  
„Въпреки това през ноември пазарите за „тежки технологии“ се представят слабо", добави той. 


От месец насам технологичният Nasdaq се е повишил близо до 10%, според данните на Refinitiv. Междувременно индустриалната средна стойност на Dow Jones, част от акциите с по-голяма зависимост от циклично икономическо възстановяване, се е покачила с около 13%. 


Съобщенията за ефективни ваксини срещу COVID-19 от фармацевтичните гиганти Pfizer и Moderna доведоха до превъзходство на Dow като знак, че икономиките може скоро да се отворят напълно и да започнат да се възстановяват от кризата.


Паркър подчерта, че същата тенденция се е разиграла и с интензивния в Китай индекс CSI 300, който през последния месец се представя по-слабо от другите азиатски пазари. CSI 300 е нараснал с близо 6% от 1 ноември, докато индексът Hang Seng в Хонконг, който съдържа по-голяма комбинация от сектори, е добавил 10%. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: